Wil je onkruid uit het gazon verwijderen zonder chemische producten? Probeer suiker!

door Natasja

04 Mei 2022

Wil je onkruid uit het gazon verwijderen zonder chemische producten? Probeer suiker!
Advertisement

Het perfect verzorgde Engelse gazon, dat doet denken aan de uniforme groene tapijten van golfbanen, is het resultaat van voortdurende verzorging: het gaat niet enkel om het gewoon op de juiste hoogte en met een goede regelmaat maaien, en ook niet enkel om vaak water te geven. Er zijn nog andere handelingen die moeten worden gedaan, zoals beluchten en verticuteren, en dan natuurlijk het verwijderen van wilde grassen (die wij onkruid noemen) die de uniformiteit van de graszode in gevaar dreigen te brengen.

Hoewel dergelijke gazons uit milieuoogpunt volledig kunstmatig zijn en niet erg bevorderlijk voor de biodiversiteit, zien ze er zeker mooi uit. Dus hoe verwijder je het meest voorkomende onkruid dat het aanzicht van deze groene zones dreigt te bederven? Een eenvoudige, bodemvriendelijke methode is het gebruik van suiker.

via gardeningknowhow

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Suiker is in feite een stikstofvrije verbinding, die een van de belangrijkste elementen is voor de groei van planten, en met name een element dat de bladgroei bevordert en de plant helpt andere voedingsstoffen te assimileren. Door suiker op onkruid te gieten wordt de groei ervan dus beperkt, omdat de micro-organismen in de bodem gedwongen zullen zijn alle stikstof uit de bodem te halen en van de plant te stelen.

De methode werkt vooral bij planten met zeer grote bladeren, of eenjarigen. Bepaalde soorten grassen en vaste planten zijn daarentegen beter bestand tegen deze "agressie".

Hoe suiker aan te brengen

Neem ongeveer 250 gram suiker en strooi die rond de basis van de plant die je wilt verwijderen. Zorg ervoor dat je het niet veel erom heen strooit, want het zou andere planten kunnen beschadigen. Je moet dus alleen een dikke laag rond het onkruid maken. Controleer na een paar dagen de plant opnieuw: als je geen merkbare verandering ziet, giet er nog wat suiker bij.

De beste tijd om dit te doen is in het voorjaar, wanneer de planten die je wilt verwijderen nog jong zijn. Je kunt ook in water opgeloste melasse gebruiken, die je op de planten kunt sproeien zonder te overdrijven, en onmiddellijk daarna lichtjes water geven.

Heb je dit middel wel eens geprobeerd?

Advertisement