Op hoeveel manieren kun je een oude deur hergebruiken om stijlvol te decoreren?

door Natasja

03 Mei 2022

Op hoeveel manieren kun je een oude deur hergebruiken om stijlvol te decoreren?
Advertisement

Wanneer een deur, vooral een houten deur, te oud en te versleten wordt om nog langer zijn werk te doen, en restauratie eigenlijk zou betekenen dat er zoveel onderdelen moeten worden vervangen dat het niet eens de moeite waard is, sta je voor de keuze om hem weg te doen zoals elk ander stuk hout of hem te herstellen met een briljant idee.

Deuren kunnen namelijk leven geven aan een reeks DIY projecten met een onweerstaanbare rustieke smaak: ze worden spiegels, planken, tafels, boekenkasten en nog veel meer. Hier zijn een paar ideeën om je te inspireren om een oude deur met stijlvol te recyclen.

Advertisement

Horizontaal geplaatst, aan de onderzijde voorzien van haken (knoppen zijn ook prima) en vervolgens elk vak in het binnenframe opgevuld met foto's: het staat prachtig in de hal als kapstok.

Advertisement

Een ander populair idee om de gerecycleerde deur als kapstok te gebruiken, is om er een soort hoge rugleuning van te maken voor een kist die altijd in de hal wordt gebruikt. Het doet denken aan de middeleeuwse zetels!

Er is geen gebrek aan inspiratie om een oude deur om te toveren in een rustiek hoofdeinde.

Ze worden meestal horizontaal geplaatst, maar sommige grotere deuren kunnen ook een groot deel van de muur achter het bed bedekken als ze verticaal worden geplaatst.

In plaats van doorzichtig glas, spiegelend glas: een openslaande deur wordt een originele spiegel die in de kamer als staande spiegel kan worden gebruikt.

Advertisement

Het lijkt wel of deze spiegels de ingang naar een andere dimensie verbergen!

En het idee van de spiegeldeur werkt ook wanneer ze worden gebruikt als schuifdeuren voor een garderobe-nis, oftewel zogenaamde "barn doors".

Advertisement

De deur wordt de achterwand waarop alle planken van een DIY boekenkast kunnen worden bevestigd.

Of, in het geval van deuren die meerdere vakken hadden, kan je planken toevoegen aan de achterkant!

Advertisement

De grote deur kan ook het stevige blad van een buitentafel worden, met een onderstel van metaal, hout of een ander materiaal dat je maar wilt!

Een idee dat lijkt op een kist in de inkomhal: in plaats van een zetel, een tafeltje; en op de deur zelf enkele kleine planken. Zo is een eenvoudige deur een werktafel voor het tuinieren geworden.

Advertisement

En waarom geen alternatieve plantenbak?

Zou je het leuk vinden om oude deuren te gebruiken om je huis in te richten?

Advertisement