Leer basilicumplanten te vermeerderen, zodat je er altijd genoeg hebt

door Natasja

01 Mei 2022

Leer basilicumplanten te vermeerderen, zodat je er altijd genoeg hebt
Advertisement

Basilicum is een van de meest populaire aromatische planten, uitstekend geschikt voor het op smaak brengen van allerlei gerechten en het maken van voortreffelijke sausen, zoals pesto. Het is ook een plant die moeilijk van het ene op het andere jaar kan worden geteeld, tenzij je hem voldoende verzorging kunt geven om hem de winter door te laten groeien in beschermde en gecontroleerde omstandigheden.

Het is ook een plant waarvan de bladeren pas kunnen worden geconsumeerd wanneer elke tak meer dan 20 cm hoog is geworden, en als je basilicum in grote hoeveelheden gebruikt, is één plantje per jaar misschien niet genoeg. Om ervoor te zorgen dat je tijdens het warmere deel van het jaar over voldoende basilicum beschikt en eventueel ook andere planten hebt om in de herfst en winter verder te kweken, kun je proberen een plant te vermeerderen met de twee mogelijke soorten stekken.

Advertisement
rawpixel.com

rawpixel.com

Basilicum kan worden vermeerderd door twee soorten stekken: van de tak of van het blad.

Tak stekken

Dit is de meest gebruikelijke en gemakkelijkste manier om basilicum te vermeerderen: je moet beginnen met een plant die al goed ontwikkeld is (minstens 20 cm hoog) en dicht is. Hij mag ook geen ziekten of tekenen van lijden vertonen, dat hij vervolgens aan de stek zou kunnen overbrengen.

 1. Snij 10-15 cm lange stukken van de tak af. Ze mogen geen bloemen hebben, maar alleen de bovenste bladeren met een paar scheuten er vlak onder.
 2. Laat alleen de blaadjes van het plukje aan de top van de tak zitten en verwijder alle andere aan de stengel.
 3. Doe de takjes in een glas met iets lauw water (het mag niet te koud, maar ook niet heet zijn). Wanneer leidingwater wordt gebruikt, is het raadzaam dit 24 uur te laten staan alvorens de takjes erin onder te dompelen.
 4. Zet de pot op een lichte plaats en ververs het water om de twee of drie dagen of wanneer het troebel begint te worden.
 5. Na ongeveer twee weken zou je moeten merken dat er wortels groeien op de plaatsen waar de verwijderde bladeren zaten. Als dit gebeurt, kun je het takje in de grond stoppen.
 6. De grond moet ten hoogste een paar weken vochtig (niet nat) worden gehouden en daarna kun je hem water geven zoals elke andere basilicumplant.

Met de bladeren die je van de takken van de stek hebt verwijderd, kun je bladstekken proberen, dat minder succesvol is.

 1. Gooi de bladeren weg die er niet perfect gezond en turgescent uitzien.
 2. Ze moeten zo dicht mogelijk bij de tak worden afgesneden, niet afgescheurd, en ze moeten allemaal nog hun steeltje hebben: dat is waar de wortels uit zullen ontspruiten.
 3. Zet alleen de stengel in water en ga op dezelfde manier verder als bij de takstekken.
 4. Ook hier duurt het ongeveer twee weken voor de kleinere, meer delicate wortels te voorschijn komen.
 5. Na het ingraven en bevochtigen van de grond tot de wortels goed ontwikkeld zijn, zal de plant groeien, en wanneer de nieuwe delen ontwikkeld zijn, kun je het blad verwijderen waaruit je de stek bent begonnen.

Heb je wel eens geprobeerd basilicum te vermeerderen?

Advertisement