Kook je sokken om ze wit te maken: ontdek deze en andere methodes om ze zo wit als nieuw te krijgen!

door Natasja

06 Juni 2022

Kook je sokken om ze wit te maken: ontdek deze en andere methodes om ze zo wit als nieuw te krijgen!
Advertisement

Witte sokken van badstof worden het meest gedragen, vooral door sportbeoefenaars. Ze zijn zeer duurzaam en comfortabel tijdens het sporten, omdat ze zweet beter absorberen dan veel andere mooiere maar dunnere sokken. Dit betekent echter dat ze vaak vuil worden en even vaak moeten worden gewassen. Hoe meer je ze gebruikt, hoe gemakkelijker je komt te zitten met sokken die, hoewel intact, niet meer zo wit zijn als oorspronkelijk: er zitten grijsachtige kringen op die op een gegeven moment door het gewone wassen in de wasmachine niet meer lijken te kunnen worden verwijderd.

Op dat moment kunnen verschillende zelfgemaakte methodes worden uitgeprobeerd: een daarvan bestaat uit het koken van de sokken in een pan, maar er zijn nog andere methodes om te proberen. Ontdek hieronder enkele van deze methodes.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Kook ze: vul een grote pan met water, voeg een half kopje citroensap toe (of twee eetlepels citroenzuur), een beetje afwasmiddel en doe de sokken er onmiddellijk in. Breng het aan de kook en laat het 15 minuten pruttelen (maximaal 20), haal ze er dan uit met behulp van een tang, wring ze uit (doe handschoenen aan om je niet te verbranden) en doe ze in de wasmachine.
  • Baking soda: er zijn verschillende manieren om baking soda in deze gevallen te gebruiken. Je kunt de sokken eerst laten weken in lauw water in een wastafel of teil, en een paar eetlepels baking soda aan het water toevoegen. Laat ze een paar uur weken. Na het uitwringen kun je ze in de wasmachine doen met de normale lading wasgoed, maar voeg een half kopje baking soda toe aan de trommel voordat je het wasprogramma start.
  • Met vaatwastabletten: vul de wastafel of een teil met warm water, doe er de sokken in en doe er vervolgens een of twee vaatwastabletten in, waarbij je alles goed roert zodat ze goed inwerken. Laat het enkele uren (zelfs een nacht) intrekken en was ze daarna op de gebruikelijke manier.
  • Natriumpercarbonaat: deze alkalische stof heeft ook een ontsmettende en blekende functie, en is daarom een uitstekende bondgenoot voor de was. Vul een teil met heet warm maar niet kokend water (het moet tussen 40 en 60 graden zijn), giet er twee schepjes percarbonaat in (of volg de op de verpakking aangegeven verhoudingen) en laat de sokken er 3 uur in weken.
  • In mildere gevallen kun je de sokken ook voorbehandelen door er een beetje witte azijn of waterstofperoxide in te wrijven voordat je ze in de wasmachine stopt.

Heb jij een favoriete methode om sokken wit te maken?

Advertisement