Is afzuigkapfilter verschrikkelijk vies? Probeer deze eenvoudige truc getoond op TikTok

door Natasja

06 Mei 2022

Is afzuigkapfilter verschrikkelijk vies? Probeer deze eenvoudige truc getoond op TikTok
Advertisement

Telkens wanneer je het fornuis aanzet en iets kookt, wordt de afzuigkap erboven een beetje vuil, ook wanneer de afzuigingsfunctie niet is geactiveerd. De stoom die opstijgt uit de pannen en alle spatten die tijdens het koken uit de pannen kunnen komen, bereiken alle oppervlakken eromheen, vooral het filter van de afzuigkap.

Dit creëert een vettig residu waarop elk klein stukje vuil, inclusief stof, zich gemakkelijk vasthecht en zo eindig je met een kleverig, met vuil bedekt oppervlak dat een grote klus lijkt om schoon te maken. Er is echter een heel eenvoudige methode om te proberen, die ook wordt geïllustreerd in een korte video van het @estela_tips-account op TikTok.

Advertisement
@estela_tips/TikTok

@estela_tips/TikTok

Het enige wat je hoeft te doen is de spoelbak - als het groot genoeg is voor het filter, anders kun je een grote teil gebruiken - te vullen met warm water, vervolgens een paar druppels normaal afwasmiddel toe te voegen, en het filter zo te plaatsen dat het volledig in het mengsel is ondergedompeld. Je kunt ook Marseillezeep gebruiken in plaats van afwasmiddel.

Laat het minstens een uur weken, en dit zou meer dan genoeg moeten zijn om het vettige vuil en alle korstjes op te lossen en zacht te maken, die vervolgens kunnen worden verwijderd door te schrobben met een afwasborstel en vervolgens met een spons met meer afwasmiddel. Goed afspoelen en drogen alvorens het filter in zijn behuizing terug te plaatsen.

Aan dit mengsel kun je als alternatief toevoegen:

  • Witte azijn, een half glas
  • Baking osda, een paar eetlepels
  • Citroenzuur, een paar eetlepels

Als je het filter iets minder "intensief" wilt reinigen, kun je ook water en azijn in gelijke delen mengen in een sprayflaon en het product op een doek spuiten om over het filter te wrijven. Het is echter altijd raadzaam het filter te verwijderen (alsof je het zou laten weken) en dit product gedurende een kwartier of langer erop te spuiten alvorens het af te spoelen.

Indien je de korsten wilt verwijderen zonder de nodige tijd van de eerste methode af te wachten (maar niet indien het filter van metaal is of in ieder geval beschadigd zou kunnen worden), kan je ook een pasta maken met baking soda en water, en deze met een spons erin wrijven, ook hier op het filter dat vooraf gedemonteerd werd.

Advertisement