Smeedijzer: ontdek hoe je het moet schoonmaken om het zo goed mogelijk te onderhouden

door Natasja

26 Juni 2022

Smeedijzer: ontdek hoe je het moet schoonmaken om het zo goed mogelijk te onderhouden
Advertisement

Smeedijzer is een materiaal met tijdloze aantrekkingskracht. Robuust en vrijwel onverwoestbaar, kan het op talloze manieren worden gemodelleerd, voor allerlei constructies die met een unieke smaak zowel buitenruimten versieren als interieurs van huizen en zelfs gebouwen.

Hekken, leuningen, meubels, poorten, lampen en lantaarns, noem maar op, het is echt een materiaal dat zich leent voor allerlei inrichtingsoplossingen, zowel meer klassiek als meer modern. Maar ondanks het zo sterk is, wordt het mettertijd vuil en moet het, vooral wanneer het aan het weer wordt blootgesteld, worden opgeknapt, eventueel met een nieuwe verflaag om zijn uiterlijk te herstellen. De basis van elk onderhoud is altijd schoonmaken: lees verder om te weten te komen hoe je dat het beste kunt doen.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Wat je nodig hebt:

  • Een stofzuiger met borstelhulpstuk
  • Een emmer
  • Water en delicaat afwasmiddel (of Marseillezeep)
  • Een tandenborstel of nylon kwast om moeilijke spleten schoon te maken
  • Een oude doek
  • (Facultatief) Bus met perslucht, of ook een hogedrukreiniger of tuinslang

Als je vervolgens een verflaag moet aanbrengen, heb je ook nodig: een schraper om de bestaande verf af te schrapen, schuurpapier, mond- en oogbescherming (maskers en veiligheidsbril), een boormachine met metalen borstels en schuurpads.

Hoe gaat je te werk:

    1. Gebruik de stofzuiger om het grootste deel van het stof te verwijderen en gebruik het borstelhulpstuk om elke plek op het metalen oppervlak te bereiken.
    2. Vul de emmer met water en giet er wat afwasmiddel in. Gebruik de doek of ook een spons om het hele oppervlak schoon te maken.
    3. Help jezelf zo nodig met een tandenborstel (of kwast) om bij alle spleten te komen die met zeep moeilijk te bereiken zijn.
    4. Spoel grondig af. Als je buiten bent, is het handig om dit met de tuinslang te doen.

Als je moet overschilderen:

    1. Als er verfresten of roestige onderdelen zijn, gebruik dan de schraper om alles wat mogelijk is met de hand te verwijderen. In bepaalde gevallen kan de druk van een hogedrukreiniger van pas komen.
    2. Gebruik metalen borstels die op de boormachine kunnen worden gemonteerd om spleten en moeilijke plekken te bereiken, en haal ze in elk geval over alle roestige onderdelen om zoveel mogelijk roest te verwijderen. Draag geschikte beschermende kleding om te voorkomen dat je het stof inademt of in je ogen krijgt.
    3. Wanneer je verf- en roestresten hebt verwijderd zoals aangegeven, schuur het oppervlak met schuurpapier: maak het oppervlak zo glad mogelijk, zodat het uiteindelijke effect na het aanbrengen van de verf perfect zal zijn.
    4. Gebruik nogmaals de stofzuiger om alle stofresten van het schuren te verwijderen.
    5. Bedek nu onmiddellijk alle pas blootgestelde oppervlakken met vernis, anders worden ze snel beschadigd. Kies producten die het ijzer ook beschermen en niet alleen kleuren, en vergeet niet om het altijd een paar lagen te geven voor het geval dat.

Je smeedijzeren voorwerpen worden weer zo goed als nieuw!

Advertisement