Als je gezichtscrème over datum is, gooi hem dan niet weg: je kunt hem ook op andere manieren gebruiken

door Natasja

09 Mei 2022

Als je gezichtscrème over datum is, gooi hem dan niet weg: je kunt hem ook op andere manieren gebruiken
Advertisement

Alle schoonheids- en cosmeticaproducten die je regelmatig gebruikt, hebben een houdbaarheidsdatum die in acht moet worden genomen: voor make-up tot crèmes en lotions die je gebruikt, geldt een maximum aantal maanden waarin de producten na opening gebruikt mogen worden, dat over het algemeen korter is voor producten (vooral crèmes) voor de ogen dan voor die welke je voor de rest van het lichaam gebruikt.

Er zijn ook producten die in de koelkast of op een donkere, koele plaats moeten worden bewaard, en als je dat niet doet merk je dat de inhoud verandert van consistentie of inhoud: in die gevallen is het waarschijnlijk dat de houdbaarheidsdatum nog voor de voorgestelde datum is verstreken. In de meeste gevallen zijn de verschillende soorten crèmes en lotions nog bruikbaar, tenzij ze in contact zijn gekomen met schadelijke bacteriën, ook al zullen de werkzame bestanddelen ervan niet erg doeltreffend zijn. Dus in plaats van ze te gebruiken voor huidverzorging, zoals je tot nu toe deed, kun je ze op verschillende manieren gebruiken.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Scrub: een pas verlopen bodycrème kan van pas komen als lichaamsscrub. Meng het met een beetje suiker of zout, droge koffiedik of zelfs citroenschilpoeder en je hebt een zacht scrubproduct dat je voor het douchen kunt gebruiken en onmiddellijk kunt afspoelen nadat je het op je lichaam hebt gemasseerd. Als het een gezichts- of oogcrème is, zou je het kunnen mengen met een beetje suiker of haver voor een gezichtsscrub.
  • Om kleverige resten te verwijderen: een beetje zoals bij olijfolie, wanneer er wat kleverige resten achterblijven op de etiketten van potten en verpakkingen, kun je een oude crème gebruiken die je niet vertrouwt om op je lichaam te gebruiken om de resten te verwijderen.
  • Om plastic/rubberen zuignappen te repareren: als je haken of andere voorwerpen hebt die met plastic of rubberen zuignappen aan een oppervlak zijn bevestigd, en deze lijken niet langer te plakken, kun je proberen er een dun laagje crème op te smeren. Ze zullen zich dan als nieuw aan het oppervlak hechten.
  • Leer: het is een beetje riskant om bodylotions en crèmes (of gezichtslotions) te gebruiken op leren producten, of het nu gaat om schoenen of meubels. Zorg ervoor dat ze vrij zijn van alcohol en parfums en het is altijd het beste om ze eerst op een klein stukje van het oppervlak uit te proberen om te zien of ze het leer lichter maken. Zo niet, dan kunnen ze het leer voeden en het er glanzender en mooier uit laten zien. Het enige nadeel is dat, in vergelijking met producten die specifiek voor deze materialen bestemd zijn, het effect ervan iets minder lang aanhoudt.
  • Sommige mensen gebruiken ook oude lichaamscrèmes als behandeling voor hout. Ze worden rechtstreeks op de zachte doeken voor het in de was zetten of oliën aangebracht en ingewreven tot ze volledig zijn geabsorbeerd. Ook hier is het raadzaam het eerst te testen op een niet zichtbaar deel van het oppervlak om te zien wat voor resultaat het oplevert.

Heb je wel eens oude bodycrème op een van de bovenstaande manieren gebruikt?

Advertisement