Essentiële oliën voor gezond, glanzend haar: ontdek welke het nuttigst zijn

door Natasja

29 Mei 2022

Essentiële oliën voor gezond, glanzend haar: ontdek welke het nuttigst zijn
Advertisement

Wie wil er nu geen gezond, glanzend haar om altijd te showen? Soms zijn er echter stressfactoren in het dagelijks leven, of zelfs problemen als gevolg van een minder dan ideaal dieet en vele andere redenen die het haar er dof en futloos uit laten zien. Hoewel er geen wondermiddel bestaat dat de situatie met één gebaar kan veranderen, kun je je wel enkele gewoonten eigen maken die je helpen je haar sterker maken en zelfs iets sneller te laten groeien dan normaal.

In feite kunnen we het occasionele gebruik van enkele essentiële oliën integreren in je schoonheidsroutines voor het haar: er zijn verschillende planten waarvan de eigenschappen precies worden gebruikt voor gezond haar. Ontdek hieronder enkele van de nuttigste.

via healthline.com

Advertisement
Pexels, Pexels

Pexels, Pexels

  • Lavendel: laboratoriumonderzoek heeft aangetoond dat lavendel de groei van haarcellen kan stimuleren en stress kan verminderen. Het heeft ook antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen, die gunstig zijn voor de gezondheid van de hoofdhuid. Hoe te gebruiken: giet 3 eetlepels van een haarvriendelijke plantaardige olie (zoete amandel, olijf, kokos) in een kleine kom en voeg 5-7 druppels lavendel essentiële olie toe. Met een massage direct op de hoofdhuid aanbrengen en 10 minuten wachten alvorens over te gaan tot de gebruikelijke wasbeurt.
  • Rosemary: je kunt het op dezelfde manier gebruiken. Rozemarijn heeft een gunstige invloed op de groeisnelheid, maar ook op de dikte van het haar. Het wordt aanbevolen om oliemassage zoals hierboven vermeld niet meer dan een paar keer per week te gebruiken.
  • Ylang ylang: dit is geweldig voor degenen die de neiging hebben een drogere hoofdhuid te hebben, omdat het de talgproductie stimuleert. Als er te weinig wordt geproduceerd, kan het haar broos worden en gemakkelijk afbreken. Meng 5 druppels ylang ylang etherische olie met een beetje plantaardige olie (de hierboven genoemde voor lavendel zijn ook goed) nadat je het hebt opgewarmd. Masseer dit in je hoofdhuid, wikkel je haar in een handdoek en laat het minstens een half uur zitten, daarna kun je het wassen zoals gewoonlijk.
  • Pepermunt: deze olie kan de bloedcirculatie op de hoofdhuid bevorderen, wat cruciaal is voor gezond haar. Het enige wat nodig is, zijn twee druppels essentiële pepermuntolie in een paar eetlepels draagolie (hetzelfde als de andere middelen), en na de massage kun je je haar al na vijf minuten wassen.

Etherische oliën zijn meestal gemakkelijk te vinden in kruidenwinkels of ook online. Vergeet niet je haar grondig uit te spoelen met shampoo en conditioner om behandelingsresten te verwijderen, zodat je geen vettig haar krijgt. Zorg er echter voor dat je niet allergisch reageert op een van deze ingrediënten. Probeer de behandeling eventueel uit op een klein deel van de hoofdhuid en wacht 48 of 72 uur om het begin van de symptomen te observeren.

Advertisement