Stap-voor-stap aanwijzingen om een oude houten tafel er weer als nieuw uit te laten uitzien

door Natasja

27 April 2022

Stap-voor-stap aanwijzingen om een oude houten tafel er weer als nieuw uit te laten uitzien
Advertisement

Wanneer je een houten tafel of een blad weer mooi wilt maken, is het beste om dit op zo'n manier te doen dat het werkelijk zo goed mogelijk wordt hersteld en weer zo goed als nieuw kan worden gemaakt. Soms dient dit afwerkingswerk ook om gerecycled hout dat gebruikt werd voor een DIY werkje, optimaal te benutten.

Het is het beste om je voor te bereiden met alles wat je nodig hebt en een paar nuttige stappen niet te vergeten om de meest bevredigende resultaten van al je werk te krijgen. Lees meer over hoe je de schoonheid van verweerd hout kunt herstellen.

via Architectural Digest

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Wat heb je nodig:

 • Een product om het oppervlak te reinigen alvorens het te bewerken. Dit kan een allesreiniger zijn of je favoriete DIY middel voor dat soort hout. Het belangrijkste is dat het reinigt en ook alle vuil en onzuiverheden grondig ontvet- het is niet erg als het te agressief is, het moet slechts één keer worden gebruikt om het oppervlak voor te bereiden.
 • Gebruik een microvezeldoek of ook keukenpapier om dit product te gebruiken.
 • Schuurpapier voor het schuren: je hebt schuurpapier met korrel 60, 120 en 360 nodig.
 • Een handschuurmachine (die met het handvat het schuurpapier bedekt) of een elektrische schuurmachine
 • Een doek om af te stoffen
 • Olie voor hout (voor voeden en verzegelen)
 • Impregneermiddel, alleen als je de kleur van het hout wilt veranderen. Als je daarentegen vervolgens wilt verven, een primer en dan de gewenste verf.

Hoe gaat je te werk?

 1. Grondige reiniging van het oppervlak: het hout moet in principe kaal worden gestript. Dit betekent dat het niet voldoende is om alleen ruw af te stoffen, maar dat je eerst al het droge vuil moet verwijderen en vervolgens het reinigingsmiddel moet aanbrengen. Het is altijd aan te bevelen het op de doek (of het papier) te spuiten in plaats van rechtstreeks op het hout, zodat het hout niet te veel doordrenkt raakt met vocht, waardoor het enigszins zou kunnen vervormen.
 2. Verwijder alle afwerkingen: gebruik schuurpapier om het hout terug te schuren tot zijn meest originele staat. Gebruik eerst het grovere schuurpapier (met de hand- of elektrische schuurmachine, zoals je verkiest), stof al het zaagsel af dat je met de stofdoek creëert, en ga dan opnieuw schuren met het iets fijnere schuurpapier (120). Stof nog eens goed af.
 3. Het hout voeden: gebruik een van de oliën om de houtvezels te voeden en te verzegelen. Tungolie of taekolie in het algemeen worden aanbevolen. Wacht tot het hout goed geïmpregneerd en weer droog is.
 4. Als je het hout een andere kleur wilt geven, bijvoorbeeld om de indruk te wekken dat het van een andere boom komt, gebruik dan het juiste impregneermiddel. Als alternatief kun je het hout beitsen met een verf. In dat geval is het raadzaam dit te doen nadat de olie is aangebracht (maar sommige mensen zien deze stap over het hoofd). Het is nog steeds essentieel om een laag primer aan te brengen voordat je begint met de lagen gekleurde verf. Zodra deze primer is opgedroogd, neem het dunste schuurpapier en gebruikt dit om het oppervlak perfect te schuren, vervolgens verwijder je al het stof tot op de laatste zichtbare nerf, en je hebt de best mogelijke basis voor de verf. Houd altijd rekening met de droogtijden van elk product en de minimale tijd die nodig is tussen opeenvolgende verflagen.

Als de verf droog is, is de klus meestal geklaard. Maar je zou ook kunnen eindigen met een volgende stap, die van een transparant beschermend product (met een glanzende of matte afwerking, zoals je maar wilt). Het eindresultaat zal echt professioneel zijn.

Advertisement