Deurknoppen en -handgrepen: ontdek eenvoudige manieren om ze weer glanzend als nieuw te maken

door Natasja

27 April 2022

Deurknoppen en -handgrepen: ontdek eenvoudige manieren om ze weer glanzend als nieuw te maken
Advertisement

Er zijn enkele schoonmaakwerkzaamheden die je waarschijnlijk zelden uitvoert, maar die in elke hoek van het huis een groot verschil zou kunnen maken: ook als je eraan denkt de meubeldeurtjes regelmatig af te stoffen, besteed je niet altijd aandacht aan de handgrepen en knoppen.

Maar deze voorwerpen worden veel gebruikt en zijn daardoor een broedplaats voor ziektekiemen en bacteriën. Bovendien kunnen metalen handgrepen en knoppen, wanneer ze maanden of jaren niet grondig worden schoongemaakt, oxideren en donkere vlekken krijgen, waardoor ze hun oorspronkelijke glans verliezen. Om ze er weer als nieuw te laten uitzien, kun je een paar DIY middelen gebruiken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Als de handgrepen of deuren gemaakt zijn van:

  • Messing of koper: meng in een kom een eetlepel gewone bloem, een eetlepel keukenzout en een eetlepel witte azijn. Meng ze tot een pasta en veeg het metalen oppervlak af met een zachte doek. Laat het tien minuten of langer inwerken en zet dan een kommetje met water en zeep klaar om alles voorzichtig af te spoelen. Tot slot, goed afdrogen. Je kunt ook een halve citroen rechtstreeks op het oppervlak wrijven, er een beetje keukenzout over strooien, het een paar minuten laten inwerken en het dan afspoelen zoals in het andere geval.
  • Gelakt messing, of chroom of nikkel afwerking: dit is een beetje delicater, dus na het stof te hebben afgeveegd met een microvezeldoek, gewoon water met een beetje zeep gebruiken. Dit kan afwasmiddel zijn of ook Marseillezeep, en er is maar heel weinig nodig. Wrijf wat harder, maar alleen met zachte doeken. Je kunt helpen de handgreep zo lang mogelijk glanzend te houden door een laagje was aan te brengen.
  • Tinnen. Voor tinnen prijzen sommige mensen een boerenmiddel. Neem een kool (ja, een groente) en wrijf met de buitenste bladeren, de bladeren die gewoonlijk worden weggegooid, over de handgrepen en veeg ze vervolgens af met een zachte doek. Als je een donkere laag van het tin wilt verwijderen, kun je een theelepel zout oplossen in 230 ml witte azijn en vervolgens genoeg bloem toevoegen om een crème te maken. Sprenkel de crème over de handgreep en laat 30-60 minuten inwerken. Afspoelen met warm water en afdrogen.

Heb jij een favoriete methode om handgrepen en knoppen van meubels te laten glanzen?

Advertisement