Voor de plantenbakken van de tuin- of het balkon kun je vaatdoeken en handdoeken recyclen

door Natasja

26 April 2022

Voor de plantenbakken van de tuin- of het balkon kun je vaatdoeken en handdoeken recyclen
Advertisement

In de tuin, op het balkon, op het terras of in huis gebruiken we vaak potten en plantenbakken voor de planten die niet in de grond kunnen blijven staan. En ook de keuze van de pot is soms van fundamenteel belang om bij te dragen tot de esthetiek van de groene hoekjes.

De verscheidenheid aan potten die te koop zijn, is eindeloos, maar wat te denken van alle vormen die je kunt creëren door ze met je eigen handen te vormen? Het lijkt een moeilijke taak, maar in werkelijkheid kan het eenvoudig, snel en vooral goedkoop zijn. In feite is het voldoende om oude vaatdoeken of handdoeken te recyclen, ook beschadigde, met de hulp van een beetje.... cement!

Advertisement

De procedure is zeer vanzelfsprekend: je moet het cement zo voorbereiden dat het vrij vloeibaar is. Op die manier kan het de stoffen die je in de teil waarin je het mengt doopt, goed impregneren.

Daarna hoef je alleen nog maar het voorwerp te kiezen waarop je de stoffen op legt zodat ze de gewenste vorm aannemen: dat kunnen omgekeerde plastic emmers, kommen, teilen of zelfs houten boomstammen zijn (bij voorkeur zonder schors, maar dat is niet noodzakelijk). Denk eraan dat het in ieder geval voorwerpen met een vlakke bodem moeten zijn, anders rust de pot niet op de grond.

Advertisement

Daarna hoef je alleen nog maar te wachten tot het cement is uitgehard en de hele vaatdoek of handdoek zijn definitieve vorm heeft aangenomen.

Let erop dat het eindresultaat altijd een enigszins ruw oppervlak zal hebben, vanwege de consistentie van de vezels van het geïmpregneerde, met cement beklede weefsel. Je kunt desgewenst cement toevoegen om het oppervlak dikker en gladder te maken, en je hebt dan iets minder vloeibaar cement nodig, dat je gemakkelijker kunt aanbrengen.

Natuurlijk kun je de stof zelf vorm geven door plooien te maken en elke andere bewerking dat je kunt bedenken voordat de stof te hard wordt, waarbij je steeds een beetje cement toevoegt als dat nodig is.

De resultaten zullen altijd nieuw en origineel zijn om te zien.

Het soort doek of handdoek dat, meer of minder vaak, wordt gebruikt, beïnvloedt het eindresultaat. Dat geldt ook voor het feit dat je wit cement zou kunnen gebruiken, of verschillende afwerkingskleuren wanneer het werk volledig gevormd en droog is.

Advertisement

Dezelfde procedure werkt ook met geperforeerde stoffen zoals onderzetters.

... Die dan meer een pothouder wordt, en zeker erg origineel.

Het is altijd aan te raden om transparante afwerkingsproducten te gebruiken om de binnen- en buitenkant van de betonstructuur waterdicht te maken en deze nog langer te laten meegaan.

Zou je het leuk vinden om soortgelijke potten te maken?

Advertisement