Wil je wat minder vaak afstoffen? Probeer een DIY anti-stof spray te maken

door Natasja

26 April 2022

Wil je wat minder vaak afstoffen? Probeer een DIY anti-stof spray te maken
Advertisement

Afstoffen is zeker een van de vervelendste taken in huis, maar soms is het nodig het vrij vaak te doen om ademhalingsproblemen van diverse aard te voorkomen. In alle andere gevallen gaat het om een fundamentele hygiënemaatregel die niet mag worden vergeten, en hoewel het normaal gesproken raadzaam is om ten minste eenmaal per week de oppervlakken en de meest gebruikte ruimtes af te stoffen, is het ook mogelijk om te proberen de volgende stap een beetje uit te stellen door enkele trucs toe te passen.

Een oma's methode die sommige mensen echt helpt, is een spray gemaakt met eenvoudige, goedkope ingrediënten die de ophoping van stof in huis helpt vertragen, zodat je minder vaak hoeft schoon te maken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Ingrediënten:

  • een halve liter water (bij voorkeur gedestilleerd, maar dit is niet strikt noodzakelijk);
  • 230 ml witte azijn;
  • 2 eetlepels olijfolie (sommige mensen vervangen dit door een eetlepel wasverzachter)
  • een druppel afwasmiddel (misschien ook Marseillezeep als alternatief)

De azijn wordt gebruikt om eventuele vuilafzettingen bij het afstoffen op te lossen, de olie om het oppervlak te polijsten en de zeep helpt om iets beter schoon te maken, maar er is maar heel weinig nodig.

Het enige wat je hoeft te doen om het product klaar te maken, is alle ingrediënten in een sprayflacon gieten die ujeklaarhoudt voor gebruik en altijd goed schudden alvorens te sprayen. We raden altijd aan om op doeken te spuiten en niet rechtstreeks op oppervlakken, tenzij je veel product nodig hebt om schoon te maken.

Pas echter op dat het middel niet te vaak wordt gebruikt op kwetsbare oppervlakken, waarop azijn op den duur een ongewenst effect kan hebben: steen (marmer, graniet) of ook kostbaar en gelakt hout mogen niet vaak met deze stof in aanraking komen, ook al is het in dit geval tamelijk verdund.

Een extra truc om stof te bestrijden is het gebruik van droogtrommeldoekjes (ook al gebruikt) als stofvangers, vooral op lastige oppervlakken zoals plinten. Ook hier kun je tot twee of drie druppels van een aangenaam ruikende etherische olie aan het middel toevoegen.

Heb jij een favoriete afstoftruc?

Advertisement