Bougainvillea in potten kweken: ontdek nuttige tips voor prachtige planten!

door Natasja

26 April 2022

Bougainvillea in potten kweken: ontdek nuttige tips voor prachtige planten!
Advertisement

Bij bougainvillea denken mensen meestal aan de kustgebieden, waar deze planten tegen witte muren afsteken en met hun levendige kleuren beelden van de zomer oproepen. Bougainvillea's kunnen echter ook worden gekweekt in gematigde klimaten die niet dicht bij zee liggen, en zelfs in potten waar het 's winters kouder is en ze beschut moeten staan als het te koud wordt.

Bougainvillea is een winterharde klimplant, maar kan ook in potten worden gekweekt, zij het met enige zorg. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement

Potten: begin met potten die niet echt heel klein zijn. We bevelen potten aan met een diameter van ten minste 25 cm of ook 35 cm. Het is waar dat deze planten graag een beetje "krap" zitten, maar tegelijkertijd groeien ze vrij snel als ze op de juiste plaats worden gezet en goed worden verzorgd, dus als je met kleine zaailingen (of zelfs stekken) begint, kun je met potten van die grootte beginnen. Je moet er ook rekening mee houden dat je de plant waarschijnlijk om de één à twee jaar zult moeten verpotten door de pot te vervangen door een pot die slechts één maat groter is, ook hier omdat het beter is niet te veel ruimte voor de wortels over te laten.

Wat het materiaal betreft, wordt terracotta of keramiek altijd aanbevolen. En vanuit esthetisch oogpunt zijn kobaltblauwe potten vaak perfect met het helder gebladerte en de lichtgekleurde muren erachter, maar de kleuren kunnen natuurlijk ook heel divers zijn.

Soorten: er zijn een aantal verschillende cultivars van bougainvillea, waarvan sommige compacter zijn en een kleinere groeiwijze hebben, hoewel je dit altijd tot een minimum moet beperken met lichte snoei. Onder degenen die het vaakst worden aanbevolen zijn:

  • Roze bloemen: Rosenka, Helen Johnson, Singapore Pink.
  • Rode bloemen: La Jolla, Crimson Jewel.
  • Witte bloemen: Miss Alice.

Advertisement
  • Blootstelling en klimaat: ze houden van zon en warme temperaturen, wat garant staat voor een spectaculaire bloei, terwijl ze op schaduwrijke plaatsen de neiging hebben slechts veel bladeren en zeer weinig bloemen te produceren. In ieder geval moet je ervoor kiezen ze te plaatsen op plaatsen die beschut zijn tegen de wind. Ook als ze in de winter beschut moeten staan, moeten ze toch worden geplaatst op plaatsen waar de zon erbij kan, en moeten ze vaak worden afgedekt met niet-geweven stof.
  • Grond: om waterretentie te voorkomen, waardoor de plant aan kracht kan verliezen of wortelrot kan veroorzaken, moet je bougainvillea in een goed gedraineerde grond planten. Leg daarom een laag geëxpandeerde klei op de bodem en meng zand door het substraat.
  • Water geven: zoals voor alle planten geldt, moeten ze vaker worden gecontroleerd als ze in potten worden gekweekt, waarbij erop moet worden gelet dat de potkluit niet te veel dagen volledig droog blijft. In ieder geval krijgen planten die goed wortel hebben geschoten, na verloop van tijd zeer weinig water.
  • Snoeien: om ervoor te zorgen dat ze in potten kunnen blijven staan, moet de groei een beetje worden beperkt door aan het eind van de winter, wanneer er geen gevaar meer is voor drastische temperatuurdalingen, te snoeien. Op dat ogenblik kan de grootte worden aangepast en kunnen vooral droge of gebroken takken worden verwijderd.
  • Verpotten: ook dit moet aan het eind van de winter/begin van de lente gebeuren.

Heb je al eens bougainvillea gekweekt?

Advertisement