Mooi en sterk: klimop is een prachtige kamerplant die vaak wordt onderschat

door Natasja

29 April 2022

Mooi en sterk: klimop is een prachtige kamerplant die vaak wordt onderschat
Advertisement

De klimop is een plant met een slechte reputatie: hij wordt altijd beschouwd als een klimplant die bijna niet te verslaan is en die hoe dan ook moet worden uitgeroeid. Hoewel er geen twijfel over bestaat dat deze plant een ongelooflijke groeikracht heeft en zeer gemakkelijk te vermeerderen is, zodat je de groei ervan in de tuin onder controle moet houden, kan hij vaak een perfecte keuze zijn, zelfs als kamerplant.

Niet alleen ziet hij er mooi uit (en er zijn veel verschillende soorten wat betreft de vorm en kleur van de bladeren, alsmede de algemene grootte van de plant), hij reinigt ook de lucht, filtert schadelijke gifstoffen uit gesloten omgevingen, is geliefd bij bestuivende insecten en is eenvoudig te onderhouden.

piqsels.com

piqsels.com

Het feit dat de klimop vaak onpopulair is, oftewel dat hij overal kan groeien en vele andere planten kan verstikken, is eigenlijk een bewijs van zijn vermogen om te overleven in omstandigheden die voor andere planten moeilijker zijn, zelfs binnenshuis.

  • Blootstelling en klimaat: hij is zeer leerachtig, maar de ideale groeiomstandigheden zijn temperaturen van 15-18°, en niet lager dan 7° in de winter. Hij groeit ook het weelderigst in de zon, maar verdraagt ook schaduw. Hoe kleurrijker en gevarieerder de bladeren zijn, hoe meer zonlicht ze willen. Soorten met zeer donkere bladeren kunnen daarentegen zelfs bij weinig licht groeien.
  • Water geven: de klimop in de tuin is zelfvoorzienend zodra het in de grond is gewend. In potten moet men er echter op letten dat de grond niet te lang droog blijft in de zomer en ook niet in de warme perioden van het voorjaar en de herfst.
  • Grond: de plant is niet erg veeleisend en past zich aan veel verschillende grondsoorten aan, zelfs zeer arme. Het is echter altijd beter de voorkeur te geven aan een rijke, losse grond, eventueel verlicht met een beetje zand of perliet.
  • Snoeien: de plant groeit snel, dus je moet hem in bedwang houden als je hem niet in heel grote potten of in de volle grond kunt zetten. Het beste is dit te doen aan het einde van de zomer of zodra de winter voorbij is. Als je de toppen van de takken afknipt, kun je gemakkelijk veel meer potten maken. Anders kan de klimop ook gemakkelijk worden vermeerderd door stekken.

 Hieronder zie je verschillende soorten klimop, met bladeren in meer ongewone vormen of kleuren.

Advertisement
Advertisement

Heb je wel eens klimop in huis gekweekt?

Advertisement