Een vuile en stoffige plafondlamp? Ontdek hoe je hem het beste schoonmaakt

door Natasja

08 Mei 2022

Een vuile en stoffige plafondlamp? Ontdek hoe je hem het beste schoonmaakt
Advertisement

Kunstverlichting is een essentieel onderdeel in elke kamer van het huis. Niet alleen voor de esthetiek, maar ook om elke kamer echt comfortabel en aangenaam te maken, zijn allerlei soorten plafondlampen, spots en lampjes onmisbaar.

Van alle verlichtingselementen die je kunt gebruiken, zijn plafondlampen en kroonluchters het lastigst schoon te maken. Tenzij ze zo laag aan het plafond hangen dat ze gemakkelijk met een ladder kunnen worden bereikt, is het altijd best een karwei om lampenkappen te pakken te krijgen (of de lampen te vervangen), maar het is iets wat je ten minste eenmaal per jaar moet doen om de lamp in de beste staat te houden.

Creativo

Creativo

1. Het eerste waar je op moet letten als je iets aan een lamp moet doen, is een ladder gebreuken die zeer stabiel en comfortabel is, want de veiligheid komt op de eerste plaats.
2. Het tweede wat je nooit mag vergeten is aan deze elementen te komen als ze een tijdje uit zijn, om te voorkomen dat je je brandt aan de lamp of anderszins problemen krijgt met de stroom.
3. Houd dus alles wat je nodig hebt klaar voor je aan de slag gaat: als je delen van de lamp moet demonteren, of als je verschillende hulpmiddelen moet gebruiken om schoon te maken, is het beter die bij de hand te hebben, zodat je niet duizend keer op en neer hoeft te klimmen en de ladder te verplaatsen.

Als je klaar bent, verwijder je de kap indien nodig. En leg in dat geval een handdoek of een andere doek klaar om het veilig neer te leggen als het van breekbaar materiaal is gemaakt.

Afhankelijk van het materiaal waarvan de plafondlamp is gemaakt, kun je verschillende reinigingsmethoden gebruiken. Deze worden meestal door de fabrikanten aangegeven, maar er zijn ook algemene richtlijnen die je kunt volgen:

  •  Glas of porselein/keramiek: gebruik een stofdoek en verwijder het grootste deel van het vuil. Maak indien nodig een andere schone doek licht vochtig om hardnekkiger vuil te verwijderen, en zorg er daarbij voor dat delen die in contact komen met de elektrische bedrading niet nat worden. Het is het beste als je de glazen delen kunt verwijderen en apart kunt schoonmaken. In dat geval kun je water en een druppel afwasmiddel of zelfs een beetje azijn gebruiken.
  • Plastic: de aanwijzingen zijn vergelijkbaar, maar het is altijd raadzaam geen water te gebruiken tenzij strikt noodzakelijk en het is beter azijn te vermijden.
  • Kristallen kroonluchters: als je niet alles wilt demonteren, gebruik dan een spuitbus met perslucht. Anders zijn er speciale producten voor dit type kroonluchter.
  • Metaal: voor dit type lamp is een stofdoek meestal meer dan voldoende. Anders zijn ook speciale producten voor metaal geschikt, die altijd in kleine hoeveelheden worden gebruikt en rechtstreeks op het doekje worden aangebracht in plaats van op het te reinigen oppervlak.
  • Papier of stof: ook hier is een spuitbus met perslucht zeer nuttig om vuil te verwijderen.  Soms wordt in de gebruiksaanwijzing van het product uitgelegd hoe het nog beter kan worden schoongemaakt, misschien met schoonmaakmiddelen of iets dergelijks.
  • Hout: ook hier geldt eerst een spuitbus met perslucht en dan de producten (ook DIY) die je voor houten meubelen gebruikt. Gebruik ze altijd op doeken en in kleine hoeveelheden, zonder rechtstreeks op het hout te gieten of te spuiten.

Laat altijd alles perfect drogen alvorens de verschillende stukken weer in elkaar te zetten.

Advertisement