Gooi gebruikte koffiecapsules niet weg: je kunt ze op allerlei creatieve manieren recyclen!

door Natasja

30 April 2022

Gooi gebruikte koffiecapsules niet weg: je kunt ze op allerlei creatieve manieren recyclen!
Advertisement

Koffiecapsules hebben een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we een van 's werelds populairste dranken consumeren: heel veel smaken en aroma's binnen handbereik, gemakkelijk en snel te bereiden, zonder zelfs maar het koffiezetapparaat te hoeven afwassen na afloop. Het is dan ook niet vreemd dat ze over de hele wereld op grote schaal worden gebruikt, maar wat te doen met de capsules als ze eenmaal voor koffie zijn gebruikt?

Meestal gooien we ze weg, maar misschien kan je ze bewaren, goed leegmaken en die gekleurde aluminium capsules recyclen om er allerlei creatieve versieringen en knutselwerkjes van te maken. Wij geven je hieronder enkele ideeën.

Advertisement

De gemakkelijkste manier om ze te recyclen is ze in platte schijven te veranderen: je hoeft ze alleen maar met een hamer in smalle schijven te veranderen die op duizend manieren kunnen worden gebruikt. Je kunt er bijvoorbeeld een klein gaatje in boren om eenvoudige sleutelhangers te maken.

Advertisement

Of ze kunnen de inzetstukken worden van enkele kleurrijke gordijnen voor gebruik in huis.

Veel schijfjes die samengevoegd zijn en elkaar net overlappen om armbanden te maken die steeds anders zijn, afhankelijk van de kleurencombinatie.

Nadat je ze plat hebt gemaakt, kun je ze ook vouwen om lichtjes verschillende vormen te creëren, alsof je de bloemblaadjes van een bloem vormgeeft. Zo kun je decoraties maken die kunnen worden gebruikt voor sieraden (zoals halskettingen) en meer.

Ze kunnen bijvoorbeeld heel originele hangoorbellen worden.

Advertisement

Zonder de vorm te veranderen, kunnen in de capsules kleine vetplanten worden ondergebracht, zoals die welke van de moederplant worden gescheiden wanneer je ze willen vermeerderen. Het resultaat zijn fantasievolle miniatuur plantenbakken.

Iemand heeft ze gebruikt om de steel van een tafellamp te maken.

Advertisement

Of ze kunnen een kleurrijke wandklok worden met een innovatief ontwerp.

Voeg een kartonnen knipsel toe in dezelfde kleur als de capsule en het wordt een perfecte mini afstudeerhoed als decoratie voor een afstudeerfeest.

Advertisement

Gelijmd op een bolvormige drager (zoals polystyreen) veranderen ze in zeer bijzondere driedimensionale hangdecoraties.

Als je erg artistiek bent ingesteld, kun je er duizend verschillende vormen van maken om een werkelijk fascinerende compositie te maken.

Heb je wel eens koffiecapsules gerecycled voor creatieve werkjes?

Advertisement