Tips om je mobiele telefoon op de juiste manier op te laden zodat je hem 's nachts niet hoeft op te laden

door Natasja

23 April 2022

Tips om je mobiele telefoon op de juiste manier op te laden zodat je hem 's nachts niet hoeft op te laden
Advertisement

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons leven: het zijn niet langer alleen telefoons, maar ook de apparaten waarmee we elke dag veel dingen doen. Ze vervangen agenda's, traditionele betaalmiddelen, notitieboekjes en soms zelfs computers of televisietoestellen - althans in urgente of mobiele situaties. En hoezeer de technologie zich ook heeft ontwikkeld om batterijen te geven met een steeds langere gebruiksduur, het is nog steeds moeilijk om deze apparaten ten volle te gebruiken zonder ze vaak te moeten opladen.

Voor veel mensen is het een gewoonte ze 's avonds op te laden en ze de hele nacht te "vergeten", maar eigenlijk is dat niet aan te raden. Ontdek waarom.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Wat is het probleem met het 's nachts opladen van je telefoon?

Het is geen kwestie van "overladen" van de batterij, maar van het te vaak opladen van het apparaat. In principe verbruikt een ingeschakelde telefoon of een telefoon die stand-by staat de hele tijd een minimale hoeveelheid batterijstroom, zodat hij van 100% naar 99% gaat, en zodra dit gebeurt, laadt hij, zolang hij op de stroom aangesloten blijft, weer volledig op. Deze constante stress kan - in zeldzame gevallen - tot storingen leiden, maar vaker veroorzaakt het een soort instabiliteit in de batterij en in elk geval is het een vorm van verhoogde stress op de batterij die de levensduur verkort. Bovendien verhoogt dit proces de interne temperatuur van het apparaat, wat niet goed is.

Wat dan te doen?

Je hoeft je geen zorgen te maken, hoewel het waarschijnlijk het beste is om de mobiele telefoon op te laden op een moment van de dag dat je ziet dat deze volledig is opgeladen en kan worden losgekoppeld de stroomvoorziening. Nog beter is het om hem 's nachts uit te schakelen - en dit zou in ieder geval minstens één keer per week moeten gebeuren.

Als je echter de gewoonte hebt je telefoon te laten opladen lang nadat hij 100% van zijn oplaadniveau heeft bereikt, laat hem dan niet op dekens liggen of leg er geen andere voorwerpen op. Zorg er altijd voor dat je laadkabels van goede kwaliteit gebruikt, zodat de batterij langer meegaat.

Nog een tip: gedeeltelijk opladen is ook prima. In het verleden werden batterijen gebruikt die volledig moesten worden ontladen voordat de oplader werd aangesloten. Tegenwoordig is het bij lithium-ion-accu's ook prima om de batterij op te laden als hij 30% opgeladen is en hem los te koppelen als hij 80% opgeladen is.

Heb jij de gewoonte om je telefoon 's nachts op te laden?

Advertisement