Tijd om de dekbedden op te bergen? Reinig en berg ze op met de juiste tips

door Natasja

21 April 2022

Tijd om de dekbedden op te bergen? Reinig en berg ze op met de juiste tips
Advertisement

Als de temperaturen in de lente stijgen, gebruiken we steeds minder dekens die ons in de winter 's nachts warm houden, en dan is het waarschijnlijk tijd om de dekbedden op te bergen tot de volgende herfst.

Dit betekent grondig reinigen, opfrissen en vervolgens opbergen van enkele tamelijk omvangrijke en moeilijk te hanteren voorwerpen. Als je de tijd en de mogelijkheid hebt, is het veel handiger om het aan een wasserette over te laten, maar het is in de meeste gevallen ook mogelijk om het thuis te doen. In het geval van ganzendons of dekens met patronen van fijne en delicate materialen is het raadzaam het aan de experts over te laten, maar de meeste synthetische dekbedden kunnen ook thuis worden gereinigd.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Controleer de etiketten en de gebruiksaanwijzing van de fabrikant voor de wasvoorschriften, en als je thuis met de wasmachine of op de hand kunt wassen, kan je zonder probleem verdergaan.

Begin met het dekbed goed uit te kloppen om het meeste stof, haar en dergelijke kwijt te raken. Stofzuig het vervolgens zorgvuldig.

  • In de wasmachine: je kunt een wasmiddel voor delicate kledingstukken gebruiken of ook Marseillezeep. Het is echter raadzaam om baking soda in de trommel toe te voegen (een half glas is al goed, maar je kunt ook een heel glas gebruiken) om te ontgeuren. Kies specifieke wasprogramma's of programma's voor delicaat wasgoed. Gebruik tennisballen (of speciale ballen voor wasgoed) om je te helpen zacht wasgoed te krijgen en verdeel de vulling altijd goed in het dekbed.
  • Met de hand: dompel het dekbed in lauw water in het bad of in een voldoende grote teil, met toevoeging van wasmiddel of ook Marseillezeep. Als de stoffen niet delicaat zijn, kun je een half glas azijn toevoegen. Je moet dan heel voorzichtig zijn bij het wrijven en opschudden van het dekbed tijdens de was- en spoelfasen. Het is veel werk, maar het is de moeite waard om het goed te doen, zodat er niet te veel zeep in de vezels achterblijft en je naderhand misschien met onaangename geuren wordt geconfronteerd.

Als het tijd is om te drogen, kun je de droogtrommel gebruiken (tenzij het wasvoorschrift dit niet aanbeveelt) of het dekbed aan de lucht laten drogen. In het laatste geval leg het dekbed plat op het droogrek. Het is het beste om het in een geventileerde ruimte of ook buiten te plaatsen, zodat het aan de lucht maar uit het directe zonlicht droogt.

Hoe berg je het dekbed op?

  • Het moet vooral perfect droog zijn.
  • Als je vacuümzakken hebt, gebruik ze dan zoals gewoonlijk.
  • Als noodoplossing kun je ook een grote plastic zak gebruiken, een van die stevige zoals voor vuilnis, en zelf met de stofzuiger het vacuüm creëren, dan de zak goed sluiten met een touwtje en onmiddellijk met zeer sterk plakband.
  • Als je er daarentegen geen probleem mee hebt om het dekbed gewoon opgevouwen op te bergen en misschien ook de kussens erbij wilt, kun je een heel eenvoudige methode volgen om een compact "pakketje" te maken dat alles bevat, door de stappen te volgen die je in deze video ziet: https://www.instagram.com/p/CRJgAr4nQDT/

Je zal het dekbed volgende herfst zonder problemen weer fris en gebruiksklaar aantreffen!

Advertisement