De koning der bloemen de tuin: ontdek vijf krachtige en gemakkelijk te kweken rozen!

door Natasja

24 April 2022

De koning der bloemen de tuin: ontdek vijf krachtige en gemakkelijk te kweken rozen!
Advertisement

Er wordt altijd gezegd dat rozen de koningen der bloemen zijn, en inderdaad trekken ze ieders aandacht en vinden de meeste mensen ze prachtig. Over het algemeen zijn de spectaculaire rode rozen met fluweelachtige bloemblaadjes populair, maar ook rozen in andere kleuren kunnen vaak sensationele hoofdrolspelers worden in de groene hoekjes.

Er zijn ook bijzonder krachtige en gemakkelijk te telen soorten die geschikt zijn om grote struiken te vormen of pergola's en omheiningen te bedekken. Hier zijn er een paar die het ontdekken waard zijn.

Advertisement

Rosa banksiae lutea

Rosa banksiae lutea

Commons Wikimedia

Het is niet alleen een zeer krachtige plant, maar ook een snelgroeiende: hij wordt gebruikt om pergola's of omheiningen te bedekken en als hij goed wordt geplaatst en verzorgd (hij heeft zeer weinig verzorging nodig) kan één enkele plant zeer grote oppervlakten bedekken. 

Een andere bijzondere eigenschap van deze plant is dat hij geen doornen heeft, zodat hij ook zeer gemakkelijk te verzorgen is wanneer hij moet worden gesnoeid en dat de stekken zeer gemakkelijk wortel schieten.

Zoals alle rozen geeft hij de voorkeur aan een zonnige plek, zodat hij bedekt kan worden met een wolk van kleine gele roosjes in trossen: hij lijkt een beetje op de dubbele en "schuimende" bloemen van de bloeiende kersenbomen, alleen hebben de bloeiwijzen een delicate roomgele kleur. Het is een van de allereerste rozen die in het vroege voorjaar bloeit en hoewel het geen herbloeiende roos is, is het een lust voor het oog in de tuin.

Advertisement

Albéric Barbier

Albéric Barbier

Commons Wikimedia

De Albéric Barbier-roos behoort tot de sarmentosefamilie, een soort klimroos die groter wordt dan andere moderne rozen. In vergelijking met moderne klimplanten moeten zij ook geholpen worden om zich aan steunen vast te klampen, maar uiteindelijk bestrijken ze toch grote oppervlakten. Net als de roos hierboven is dit geen herbloeiende roos, maar hij bloeit prachtig en bovenal zijn de bloemen geurig.

Het contrast tussen de crèmewitte bloemen en de donkere, glanzende bladeren is buitengewoon mooi, en de plant is zeer sterk en kan zich herstellen van onbedoelde, zeer agressieve snoei wanneer hij goed is gegroeid.

Buff Beauty

Buff Beauty is een historische roos die behoort tot de Muscat hybride groep. Hij vormt zeer brede struiken en is gevuld met grote, bloemblaadjesrijke bloemen die de takken vaak onder hun eigen gewicht doen doorbuigen. De bloemblaadjes zijn tussen geel en abrikooskleurig en verspreiden een intense en aangename geur. De bloei is ononderbroken.

Hij verdraagt ook een licht beschaduwde blootstelling, hoewel hij enkele uren zon per dag nodig heeft om op zijn best te bloeien en te groeien. Hij kan ook in potten worden gekweekt en is onderscheiden met de "Royal Horticultural Society's Award of Merit for Gardening".

Ghislaine de Feligonde

Het is een klimplant, maar kan ook als struik worden gekweekt. Even krachtig en snel groeiend als zijn voorgangers, zijn de bloemen trossen abrikoos-oranje knoppen die opkomen in een kleur tussen abrikoos en oranje en vervagen tot bijna wit wanneer ze opengaan. Dit betekent dat wanneer de plant vol bloemen is in verschillende stadia van rijpheid, hij zeer kleurrijk is tegen een achtergrond van donkere bladeren.

Mermaid

Mermaid

Commons Wikimedia

Als dubbele bloemen niet een must zijn, zou je ook gefascineerd kunnen worden door de zeemeermin roos. Dit is een oude Bracteata roos met gele, geurende bloemblaadjes die ontspruiten aan goudbruine meeldraden. Hij staat de hele zomer door in bloei en heeft zeer grote bladeren. Hij kan ook in de noordelijke of halfschaduw plaatsen (maar de bloei is altijd het mooist in de zon). Pas echter op voor de doornen, die zijn talrijk en gebogen.

Ken je of heb je één van deze rozen gekweekt?

Advertisement