Gooi het water van de rijst niet weg: wist je dat het een uitstekende gratis plantenmeststof is?

door Natasja

06 Juni 2022

Gooi het water van de rijst niet weg: wist je dat het een uitstekende gratis plantenmeststof is?
Advertisement

Alle mensen die een groene duim hebben zijn altijd op zoek naar oma's trucjes die het verschil kunnen maken voor het succes van hun planten: er zijn er die vertrouwen op beproefde producten om te kopen, en er zijn er die het erop wagen om natuurlijke, DIY remedies een kans te geven, die soms echt nuttig kunnen zijn.

Onder de vele mythen die online te ontdekken zijn, is er een gebruik dat uit het Oosten komt en een basis van waarheid heeft: het gebruik van rijstwater als een natuurlijke meststof. Het is een heel eenvoudige en vooral handige remedie om onnodige verspillingen te vermijden. Lees verder om meer te weten te komen.

via balconygardenweb.com

Advertisement
Commons Wikimedia, Pxhere

Commons Wikimedia, Pxhere

Allereerst: welk rijstwater? Het gaat hier niet om het water waarin de rijst wordt gekookt - en zeker niet om het water waaraan zout is toegevoegd - maar om het water waarmee de rijst vóór het koken wordt gewassen. Uit onderzoek in Indonesië is namelijk gebleken dat het water waarmee rijst wordt gespoeld, veel beter is dan leidingwater om planten weelderig te laten groeien.

Bij de bereiding van rijst in Azië (maar niet alleen daar) wordt altijd aangeraden de rijst te spoelen tot het water dat eruit komt niet meer melkachtig maar volkomen doorzichtig is, en dit wordt meestal bereikt bij de derde of vierde spoeling. Al dat water dat gewoonlijk wordt weggegooid, is echter rijk aan stoffen die nuttig zijn voor planten: eiwitten, vezels, aminozuren, calcium, fosfor, ijzer, zink, kalium, om er maar een paar te noemen. Bovendien zit er zetmeel in dat water, dat nuttig is voor de nuttige bacteriën die in de rhizosfeer groeien.

De voordelen van het gebruik van rijstwater voor de irrigatie van planten zijn:

  • het is milieuvriendelijk
  • het bevordert de plantengroei
  • het verhoogt de hoeveelheid nuttige bacteriën in de bodem
  • het kost geen extra geld
  • het verhoogt de productiviteit van fruit- of oogstsoorten

 Hoe rijstwater aan planten te geven:

Giet het in een spuitfles en spuit op de bladeren, op beide zijden. Doe dit alleen 's morgens of nog beter 's avonds, zodat de plant meer tijd heeft om de voedingsstoffen en het water zelf op te nemen.

Je kunt het echter ook rechtstreeks op de grond gieten met een gieter, zoals je gewoonlijk doet met kraanwater. Het belangrijkste is dat je het onmiddellijk gebruikt, anders kan het - vooral bij warm weer - beginnen te gisten.

Heb je dit middel wel eens geprobeerd?

Advertisement