Als je schoenen te strak en oncomfortabel zitten, maak ze dan losser met eenvoudige DIY middelen

door Natasja

21 April 2022

Als je schoenen te strak en oncomfortabel zitten, maak ze dan losser met eenvoudige DIY middelen
Advertisement

Weinig dingen zijn zo vervelend als lopen in schoenen die te strak zitten en je voeten in een ondraaglijke klem lijken te houden. Als het elegante schoenen zijn, het soort dat je niet vaak draagt, is het ongemak nog groter. Als ze daarentegen perfect zitten, is het een plezier om ze te dragen en dan is je manier van bewegen en gedragen totaal anders.

Als een schoen de juiste lengte heeft, maar krap lijkt te zitten rond de zool of wreef, dan is het een goed idee om een paar trucjes toe te passen om de schoen echt comfortabel te maken om te dragen. En er zijn een aantal eenvoudige zelfgemaakte trucs die je kunt gebruiken om ze breder te maken.

Advertisement

 

  • IJs: dit is een van de populairste methodes, perfect wanneer je van tevoren weet wanneer je de schoenen gaat dragen. Het houdt in dat een luchtdichte zak met water wordt gevuld, maar slechts halfvol, en dan in de schoen wordt gestoken. De hele schoen wordt dan in de diepvriezer geplaatst: terwijl het water in ijs verandert, zet het uit en neemt het de vorm van het bovendeel aan, waardoor het uiteindelijk zachtjes wordt uitgerekt. Aangezien de schoenen echter in de diepvriezer moeten worden geplaatst en dus in contact komen met vocht, is deze methode niet geschikt voor leder, suède en andere ledersoorten, die beschadigd zouden kunnen worden.
  • Met haver: als je je schoenen niet in de vriezer wilt stoppen, kun je een soortgelijk resultaat bereiken door de luchtdichte zak met haver te vullen en er vervolgens water aan toe te voegen. Zorg er altijd voor dat je niet meer dan 2/3 van de zak gebruikt, anders loopt de inhoud eruit. Haver is hygroscopisch en neemt in volume toe naarmate het water absorbeert.
  • Rijst kan op een soortgelijke manier worden gebruikt.

Advertisement
  •  Isopropylalcohol: meng 120 ml met evenveel water en giet het mengsel in een sprayflacon; verstuif het in de schoenen en ook aan de buitenkant (beter te vermijden op suède of leder en huiden van hogere kwaliteit). Laat het een paar minuten drogen en trek dan dikke sokken aan en doe de schoenen een paar minuten aan. Je kunt ook de hoeveelheid alcohol verdubbelen indien nodig.
  • Iets sneller is de föhnmethode: trek twee paar zo dik mogelijke sokken aan, doe de schoenen aan en gebruik vervolgens de föhn om de warmte op het bovendeel te richten, waarbij je over alle delen gaat zonder lang op één deel te blijven. Dit is veel doeltreffender met leer en huiden.

Wat is jouw favoriete methode om schoenen te rekken?

Advertisement