Groeien de wortels van je orchideeën allemaal uit de pot? Ontdek wat je moet doen

door Natasja

20 April 2022

Groeien de wortels van je orchideeën allemaal uit de pot? Ontdek wat je moet doen
Advertisement

Iedereen die al enige tijd met succes orchideeën kweekt, weet dat het epifytische planten zijn, d.w.z. planten die in hun natuurlijke habitat dicht tegen andere planten aan groeien. Met name orchideeën groeien op bomen, zonder hun wortels in de grond te laten zinken: integendeel, hun wortels zijn luchtwortels en kunnen zo het vocht uit de lucht opvangen dat nodig is voor hun voortbestaan.

In feite is de eigenlijke wortel een veel dunnere buis dan wij zien, die zich binnenin het zichtbare gedeelte bevindt, verborgen door alle "sponsachtige" bedekking die water opslaat en langzaam door de wortels laat opnemen. Dus wat te doen als de wortels te groot worden en uit de pot komen en geen water meer kunnen vinden, omdat de huizen niet dezelfde vochtigheid hebben als hun natuurlijke habitat?

Advertisement
Creativo, Commons Wikimedia

Creativo, Commons Wikimedia

Allereerst moet je de staat van deze wortels controleren: als ze wit of lichtgroen zijn en goed gezwollen en hard, dan zijn ze gezond en hoef je op dit moment niets te doen. Als je ze afsnijdt, beschadig je de plant en introduceer je waarschijnlijk ook een virus.

Zijn ze daarentegen droog, plat, geel of bruin en levenloos, dan kun je ze ook afknippen. Maar wees voorzichtig wanneer je knipt, ook op het dode deel van de plant: je moet een schaar met scherpe, gesteriliseerde bladen gebruiken. Je kunt dit doen met alcohol, ontsmettingsmiddel of ook met de vlam van een aansteker. Je kunt ook een oplossing van water met heel weinig bleekmiddel gebruiken en wachten tot het goed is opgedroogd alvorens te knippen.

Ten tweede moet worden nagegaan of de wortels naar buiten zijn gekomen omdat er geen ruimte meer is in de pot: aangezien potten een gebruiksvoorwerp zijn dat je gebruikt, maar dat niet de vrije omstandigheden nabootst waarin deze wortels zich in de natuur ontwikkelen, wijst de overvloed aan wortels die uit de pot komen er misschien op dat ze al de beschikbare ruimte in de pot in beslag hebben genomen en dat het dus tijd is om te verpotten.

    1. Neem een plastic pot, bij voorkeur een doorzichtige of twee maten groter, maar niet groter.
    2. Boor goed verdeelde gaten in de zijkanten van de pot om het water te laten weglopen en de lucht door te laten.
    3. Week het substraat dat je gaat gebruiken voor het verpotten een nacht van tevoren.
    4. Vul een bak met 2 liter water en verdun daarin 60 ml bleekmiddel.
    5. Zet de pot die je gaat gebruiken en het gereedschap gedurende ten minste 15 minuten in deze oplossing en spoel vervolgens grondig af.
    6. Wanneer het substraat verzadigd is met water, plaats het in de pot en plaats de orchidee erin, waarbij je erop let de wortels er in te brengen zonder ze te breken.
    7. Geef opnieuw water en laat de pot volledig uitlekken.

De plant is nu klaar om terug te gaan naar zijn favoriete plek!

Advertisement