Klaar om bij mooi weer van de tuin te genieten? Ontdek hoe je kunststof tuinmeubelen schoon moet maken

door Natasja

20 April 2022

Klaar om bij mooi weer van de tuin te genieten? Ontdek hoe je kunststof tuinmeubelen schoon moet maken
Advertisement

De lente geeft ons weer zin om 's middags en 's avonds buiten door te brengen, misschien om na de koude wintermaanden te profiteren van tuinen, balkons en terrassen. Als je tijdens het slechte seizoen kunststof (of hars) stoelen, tafels en ligbedden buiten hebben bewaard, zullen ze, hoewel het weer ze niet zal beschadigen zoals bij houten meubelen, zeker niet in optimale conditie zijn.

Regen en door de wind meegevoerd vuil hopen zich op en laten donkere of gelige vlekken achter, afhankelijk van het geval, en soms zijn er zelfs bij verwijdering van het grootste deel van het materiaal nog sporen te zien. Hieronder vind je enkele nuttige methodes om meubelen in hun oorspronkelijke staat te herstellen.

Advertisement
Pixabay, Piqsels

Pixabay, Piqsels

  • Als het vuil niet te hardnekkig is, is het voldoende om water (beter als het warm is) en zeep te gebruiken: je kunt afwasmiddel gebruiken, zelfs echt maar een paar druppels, of een handvol Marseillezeep of iets dergelijks.
  • Wanneer je concreties wilt aanpakken die wat harder lijken, kun je schuurpoeder gebruiken zoals baking soda, dat je met water of waterstofperoxide kunt vermengen tot een pasta die je met een spons kunt uitwrijven.
  • In plaats van baking soda, kun je citroenzuur gebruiken in combinatie met water.
  • Dit betekent dat veel citroensap ook nuttig is voor deze reiniging: pers een of twee citroenen uit (afhankelijk van hoeveel meubelen je moet schoonmaken) en verdun met water in gelijke delen, hoewel het geen probleem is om meer geconcentreerd citroensap te gebruiken. Nogmaals, wrijf krachtig met een (niet-schurend) sponsje en spoel vervolgens goed af.
  • Je kunt witte azijn op soortgelijke wijze gebruiken, maar in een andere verhouding: je hebt twee eetlepels in een liter warm water nodig.
  • Voor de moeilijkste gevallen, wanneer een meubel praktisch zwart is, kun je een van de crèmereinigingsmiddelen gebruiken die ook in de keuken worden gebruikt, of (uiteraard met rubberen handschoenen aan) een spons van staalwol die je in een kopje vloeibaar bleekmiddel doopt. Opgelet: deze methode is agressief en krast het oppervlak om ook vuil te eroderen, zodat het kunststof in feite zijn glanzende beschermende laag verliest en poreuzer wordt. Dit betekent dat het zeker wit terugkomt, maar dan wordt het sneller vuil. Het is daarom raadzaam een product te kopen (meestal een spray) om een transparante beschermlaag aan te brengen, die je kunt gebruiken nadat je alles hebt schoongemaakt en het meubel een paar dagen perfect droog is geweest.

Succes!

 

Advertisement