Verwijder kalkaanslag uit het toilet met eenvoudige DIY methoden

door Natasja

20 April 2022

Verwijder kalkaanslag uit het toilet met eenvoudige DIY methoden
Advertisement

Wanneer het gaat om het schoonmaken van de badkamer, is het belangrijkste punt zeker het toilet. Hoe mooi de andere oppervlakken ook glanzen, een toilet dat te wensen overlaat, lijkt de inspanningen die in de rest van de ruimte zijn gedaan teniet te doen. Bij kalkaanslag, dat wordt veroorzaakt door de afzetting van mineralen die door het water uit de afvoerleidingen van het huis worden meegevoerd, is een snelle reiniging niet voldoende.

Je kunt ook ingredi├źnten gebruiken die je gewoonlijk in de keuken hebt om goedkope maar doeltreffende huismiddeltjes te bereiden zonder meteen naar chemische producten te grijpen. Hieronder volgen een paar voorbeelden.

Advertisement
Creativo

Creativo

Appelazijn en citroensap

Een natuurlijk middel dat heerlijk ruikt. Je hebt een half kopje appelazijn en het sap van een citroen nodig: meng ze samen in een kom en wrijf vervolgens, met behulp van een licht schurende spons (in ernstige gevallen ook de fijnste staalwol, maar alleen op moeilijke aanslag), het oppervlak van het toilet in. Ongeveer tien minuten laten inwerken en dan afspoelen. Dit eenmaal per week doen is meestal meer dan genoeg om de vorming van gelige kringen tegen te gaan.

Witte azijn en keukenzout

Voor dit middel heb je twee kopjes azijn nodig (ongeveer een halve liter), die je in een pan giet en bijna aan de kook brengt. Als het opwarmt, wordt het nog effectiever. Zorg ervoor dat je de badkamer goed ventileert tijdens het verwarmen en voorkom dat je het te dicht inademt. Zodra het heet is, zet je het vuur uit en smelt je er een half glas keukenzout in. Giet het in het toilet en schrob het met een borstel. Laat een half uur zitten alvorens af te spoelen.

Wanneer deze methoden (of ook Coca Cola, die in het toilet moet worden gegoten en een nacht moet inwerken) niet werken, kun je proberen fijn schuurpapier rechtstreeks op de afzettingen te gebruiken. Je moet eerst de waterkraan dichtdraaien en het toilet legen, en pas op de vlekken wrijven als alles droog is.

Heb jij een voorkeursmethode om deze moeilijke vlekken uit het toilet te verwijderen?

Advertisement