Een wolk van schuimende blauwe en lila bloemen: ontdek de ageratum, perfect voor bloemperken en plantenbakken!

door Natasja

22 April 2022

Een wolk van schuimende blauwe en lila bloemen: ontdek de ageratum, perfect voor bloemperken en plantenbakken!
Advertisement

Onweerstaanbare, minder voor de hand liggende, schuimende bloemen voor bloemperken en plantenbakken. Elk jaar, vanaf het einde van de winter, zien we markten, supermarkten en bloemenwinkels vol staan met planten met de mooiste bloemen, en dat zijn vaak eenjarige planten, het soort dat je in potten, bloempotten en perken zetten om kleur te geven zolang het seizoen duurt en het jaar daarop kan je weer aan iets anders denken.

Een van de eenjarige planten die je kunt overwegen voor een originelere groene ruimte is de ageratum: de naam duidt eigenlijk op een geslacht van vele verschillende soorten, waarvan sommige meerjarig zijn. Over het algemeen zijn deze planten echter inheems in Mexico en worden ze daarom als eenjarige planten geteeld in klimaten die niet zo mild zijn. Hij is echt zeer mooi om te zien en origineler dan veel andere, meer algemene planten, maar hij is vrij gemakkelijk te vinden. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Klimaat en blootstelling: het zijn warmteminnende planten, dus je moet ze elke dag ten minste 4 uur directe zon geven, anders zullen ze heel weinig bloeien en hun schoonheid verliezen.
  • Bodem: ze houden van zeer zachte, voedselrijke grond (met veel humus). De grond moet ook goed waterdoorlatend zijn, dus gebruik een goede universele grond waaraan je zand of vermiculiet toevoegt, zodat de wortels zich vrij kunnen ontwikkelen. Je kunt ook een beetje mest toevoegen, zonder te overdrijven.
  • Water geven: vergeet deze planten niet. Ze moeten royaal en voortdurend water krijgen. In het algemeen moeten ze water krijgen zodra de grond uitdroogt, d.w.z. eenmaal per week in het voorjaar en vaker in de zomer.
  • Meststof: geef tijdens de bloeiperiode om de twee à drie weken een gewone meststof voor bloeiende planten, net voor het water geven.

De ageratum wordt over het algemeen 35-40 cm hoog, vooral de eenjarige soorten, maar er zijn ook dwergsoorten die compacter blijven. Deze kleinere exemplaren zijn perfect voor borders in niet al te grote bloemperken en ook in plantenbakken.

Advertisement

Maar ook grotere planten kunnen mooi staan met andere bloemen die qua kleur bij elkaar passen.

Heb je wel eens ageratum gekweekt?

Advertisement