Pas op met azijn: er zijn bepaalde oppervlakken waarop je het beter niet kunt gebruiken

door Natasja

24 April 2022

Pas op met azijn: er zijn bepaalde oppervlakken waarop je het beter niet kunt gebruiken
Advertisement

Het is altijd een goed idee om een extra voorraad witte azijn in huis te hebben. Of het nu gaat om wijnazijn, alcoholazijn, appelazijn of andere soorten witte azijn (zoals rijstazijn), ze kunnen allemaal van pas komen in veel verschillende gevallen, veel verder dan hun primaire gebruik in de keuken. Ze helpen ons te ontvetten, onaangename geuren te verwijderen en moeilijke vuilafzettingen en zelfs schimmelvorming te bestrijden.

Hoewel azijn een minder agressieve stof is dan sommige zeer effectieve chemische middelen (zoals bleekmiddel), kan het toch te agressief zijn op een aantal oppervlakken, waar het enige schade kan aanrichten. Er zijn ook gevallen waarin het belangrijk is het niet te mengen met andere stoffen. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Natuursteen: natuurstenen vloeren of muren hebben een afwerking die door azijn kan worden aangetast. Het kan doffer worden, en bij voortdurend gebruik kan de oppervlaktelaag een beetje wegslijten, waardoor deze poreus wordt en sneller vuil wordt. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het herstellen van deze coatings in hun oorspronkelijke staat zeer duur wordt.
  • Marmer of graniet: ook marmeren of granieten werkbladen (of snijplanken, of vazen) kunnen door voortdurend intensief gebruik van azijn worden beschadigd. Deze oppervlakken worden bewerkt om een glanzende afwerking te hebben en het gebruik van azijn (evenals bleekmiddel en andere agressieve producten) maakt ze poreus en dof. Gebruik liever warm water met een paar druppels afwasmiddel en een theelepel ethylalcohol.
  • Op houten oppervlakken die met was zijn behandeld: tafels, meubeldeuren en ook parketvloeren verdragen het zuur van azijn niet goed, dus moet het zeer zelden worden gebruikt. Als er meer dan water moet worden gebruikt, moet de voorkeur worden gegeven aan een alkalische zeep die geschikt is voor de houtsoort.
  • Op parelmoeroppervlakken en parels: een van de bestanddelen van parels is calciumcarbonaat, dat de neiging heeft op te lossen in contact met azijn. Dus gebruik het niet als je van plan bent je sieraden weer te laten glanzen. In plaats daarvan kun je beter een zachte doek onderdompelen in een oplossing van warm water waarin je een paar druppels mild afwasmiddel of ook Marseillezeep hebt opgelost.
  • Denk eraan dat als je azijn gebruikt, je geen bleekmiddel of waterstofperoxide kunt toevoegen: bij de combinatie van deze stoffen komen giftige gassen vrij die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar je mag niet vergeten dat je ook geen azijn kunt gebruiken om de schermen van elektronische apparaten schoon te maken: het is waar dat specifieke producten voor deze oppervlakken op alcoholbasis zijn, maar azijn is niet zo vluchtig en het is altijd een goed idee om te vermijden dat vloeibare producten rechtstreeks op elektronische apparaten worden gespoten.

Als je azijn gebruikt voor het reinigen van metalen voorwerpen of andere materialen waarop het geen probleem is om deze stof te gebruiken, moet je echter oppassen dat je het niet op pakkingen en rubberen afwerkingen morst, die beschadigd kunnen raken en vervolgens vervangen moeten worden.

Advertisement