Water is alles wat je nodig hebt om houten vloeren schoon te maken: ontdek het in deze TikTok video

door Natasja

18 April 2022

Water is alles wat je nodig hebt om houten vloeren schoon te maken: ontdek het in deze TikTok video
Advertisement

Water met zeep, vele middelen speciaal voor het parket of gewoon water? Er zijn verschillende ideeën over de beste manier om houten vloeren schoon te maken, en er zijn genoeg DIY trucs die soms steeds populairder worden. Onder de vele stemmen die zich over het onderwerp uitspreken, is een TikTok-account dat in een virale video benijdenswaardige resultaten laat zien.

Het meisje aan het werk in de clip https://www.tiktok.com/foryou?feed_mode=v1&is_from_webapp=v1&item_id=6969762210218380549#/@tidycademypro/video/6969762210218380549 zegt dat ze de laatste vijf jaar in het getoonde huis alleen maar water heeft gebruikt om de vloer schoon te maken, en laat langzaam zien hoe de vlakke, zachte mop over de verschillende planken in elke kamer van het huis gaat - inclusief de badkamer en de trap - en een werkelijk sprankelende vloer achterlaat.

via Tidy Pro Tips/TikTok

Advertisement
@tidycademypro/TikTok

@tidycademypro/TikTok

Wat parket betreft, geeft elke fabrikant altijd aan wat de beste methoden en producten zijn om de vloer te behandelen: veel hangt af van de houtsoort en de manier van leggen - factoren die onder meer een aanzienlijke invloed hebben op de kwaliteit en dus de prijs van de vloer.

Hoe dan ook, de gouden regel is altijd zo weinig mogelijk water te gebruiken. In feite moet het belangrijkste en constante onderhoud elke dag worden uitgevoerd met een stofzuiger die is uitgerust met het juiste hulpstuk of met bezems die geschikt zijn voor deze oppervlakken en die in feite het grootste deel van het vuil verwijderen.

Wat het schoonmaken betreft, zijn er dus twee gedachten: zij die de voorkeur geven aan het gebruik van een klein specifiek product, dat beter op de doek kan worden gespoten voordat deze over de vloer wordt gehaald, zodat er niet te veel resten op de vloer achterblijven, en zij die in plaats daarvan water gebruiken (soms met een druppeltje Marseillezeep). In het laatste geval moet men eraan denken dat slechts een kleine hoeveelheid water mag worden gebruikt: parketvloeren kunnen erg beschadigd raken, vooral meerlaagsparket. Denk niet dat het gebruik van meer water samen met zeep zal helpen om het hout beter schoon te maken.

Daarom moet je, zoals je in de TikTok-video kunt zien, de doek of dweil altijd heel goed uitwringen voordat je hem over de vloer haalt, zodat hij geen plassen achterlaat maar erin slaagt het vuil te verwijderen.

Als het tijd is voor een meer grondige, sporadische en intensieve reiniging, dan kun je de meest geschikte producten voor hout gebruiken, maar let op dat je altijd kleine doses gebruikt, zodat je zo weinig mogelijk water verbruikt!

Advertisement