Heb je een omgehakte boomstam in de tuin? Verander het in een bloemsculptuur

door Natasja

16 April 2022

Heb je een omgehakte boomstam in de tuin? Verander het in een bloemsculptuur
Advertisement

Er zijn vele redenen waarom een boom moet worden omgehakt: ziekte, veiligheidsmaatregelen, ongunstige milieuomstandigheden en meer zijn allemaal factoren die kunnen leiden tot een stronk in de tuin.

Het deel van de boom dat stevig op de grond blijft staan en waarvan de wortels nog sterk zijn en zich aan de grond vastklampen, is moeilijk mechanisch te verwijderen en vaak wordt besloten te wachten tot het vanzelf wegrot of het deel gelijk met de grond zelf om te hakken. In het eerste geval kan men echter de tegenslag van het moeten kappen van een boom zien als een kans om de tuin op een originele manier te versieren. De boomstronken die op de grond blijven, kunnen worden gebruikt als potentiële prachtige bloembakken.

Afhankelijk van het beoogde gebruik, is het soms nodig de stronk voor te bereiden. Als je er een bloempot van wilt maken, moet je hem uithollen: je maakt verschillende grote ronde gaten en verwijdert geleidelijk het centrale deel van de stam tot je de holte hebt die je kunt vullen.

Advertisement

Als je het zo lang mogelijk mooi wilt houden (het zal hoe dan ook na verloop van tijd uiteenvallen), moet je de bast en het snijvlak verzegelen: als het een harde houtsoort is, geef de voorkeur aan lijnolie of een beschermende vernis; voor zachtere houtsoorten is het beter om een harde was of houtvernis te gebruiken.

Je kunt de plastic pot ook in de holte in de stam plaatsen, maar zorg er altijd voor dat je afvoerkanaaltjes maakt voor het water, zodat het daar niet stagneert.

Als je het hout niet hebt behandeld en het na verloop van tijd wilt laten ontbinden om de grond voor de planten te helpen voeden, kun je de stam 'ontsmetten' door de bovenste laag hout af te branden voordat je de stam vult met grond en je bloemen plant.

Het is ook heel goed mogelijk de planten rechtstreeks in de met aarde gevulde spleten in de stam te zetten en te wachten tot de aarde oplost en zich op natuurlijke wijze voedt.

Vullen met bloemen - bollen of vaste planten of seizoensplanten, het maakt niet uit - is altijd heel mooi om te zien, ook als de boomstronk laag is.

Advertisement

Anders kun je de stam gebruiken als een pothouder, bijna als een natuurlijke zuil.

Het is ook heel mooi om boven de stam potten te plaatsen met planten die een soort kleurig gebladerte creëren, zoals petunia's.

Advertisement

Maar niets let je je uit te leven met de bloemcomposities die bij jouw tuin passen.

Advertisement

Als de stam erg hoog blijft, kan hij een soort paal worden waaraan vele potten kunnen worden bevestigd, zolang hij maar stevig op de grond blijft.

En als er een boom is met meerdere stammen, lijkt het dat door het plaatsen van potten op elke stam dat de planten uit de boom zelf groeien!

Zou je het leuk vinden om de tuin op deze manier te decoreren?

Advertisement