De koelkast is altijd aan, maar met een paar trucs kun je het verbruik beperken

door Natasja

16 April 2022

De koelkast is altijd aan, maar met een paar trucs kun je het verbruik beperken
Advertisement

De koelkast is, net als de vriezer, een van die apparaten die voortdurend in gebruik zijn in huis, althans in huizen waar het hele jaar door iemand aanwezig is. Dit betekent dat het voortdurend elektriciteit verbruikt, waardoor het een van de vaste uitgaven in huis is die niet kunnen worden genegeerd.

Een huis zonder koelkast is ondenkbaar, maar wat kun je doen om niet te veel te verbruiken? Er zijn een paar kleine maatregelen die een positieve invloed kunnen hebben op het gezinsbudget aan het eind van het jaar. Hieronder geven we een paar voorbeelden aan.

Advertisement
Creativo

Creativo

1. Het eerste wat je moet doen bij het installeren is een plaats kiezen uit de buurt van een warmtebron. In feite moet je op geen enkele manier de afkoelingsinspanning verergeren. Dit betekent dat ze zo ver mogelijk uit de buurt moeten worden gehouden, niet alleen van direct zonlicht, maar ook van radiatoren, ovens en airconditioners.
2. Denk er ook aan ze niet tegen de keukenmuur te laten staan: een afstand van ten minste 10 cm moet altijd gewaarborgd zijn, zodat de koelventilatoren niet het risico lopen oververhit te raken.
3. Stofzuig de achterkant van het apparaat een paar keer per jaar om stof en pluizen te verwijderen die zich op de condensor ophopen.
4. De ideale temperatuur van de koelkast is gemiddeld 4 graden, die kan oplopen tot 5 in de winter of dalen tot 3 in de zomer.
5. Niet overladen. Door de koelkast met levensmiddelen te vullen, wordt voorkomen dat de lucht binnenin circuleert, waardoor vaak een te koude omgeving ontstaat, wat schadelijk is voor de levensmiddelen, maar ook voor de koelkast op lange termijn, die soms een laag ijs binnenin produceert die moet worden verwijderd.
6. Hou de koelkast ook niet te leeg. Aangezien het het voedsel in de koelkast is dat de thermische massa creëert die de koelkast helpt zijn temperatuur te handhaven, draait het systeem, wanneer het leeg is, continu om hetzelfde resultaat te bereiken.
7. Tenzij het gaat om koelkasten zonder ontdooiing en zeer recente modellen, moet de koelkast ten minste eenmaal per jaar worden ontdooid.

Dit lijken vanzelfsprekende tips, maar het is altijd goed ze te onthouden, zodat je deze dure en belangrijke apparaten zo lang mogelijk in de best mogelijke staat kunt houden en buitensporige elektriciteitskosten, maar ook mogelijke schade door reparatie kunt vermijden.

Advertisement