Maak de gordijnen op een snelle en eenvoudige manier weer wit: ontdek hoe

door Natasja

15 April 2022

Maak de gordijnen op een snelle en eenvoudige manier weer wit: ontdek hoe
Advertisement

Witte gordijnen zijn een van de populairste: ze zorgen voor privacy zonder te veel zonlicht te verduisteren of de inrichting te verzwaren met opzichtige kleuren. Ze kunnen van oneindig veel verschillende materialen worden gemaakt, maar die hebben allemaal de neiging om na verloop van tijd te vergelen of grijs te worden. Factoren die bijdragen tot vuile gordijnen zijn het stof en vuil dat van buiten naar binnen komt telkens je de ramen opent, maar ook het vocht dat zich in een kamer kan ophopen.

Ook als er in huis gerookt wordt, als er in de winter open haarden of houtkachels branden, of als de gordijnen in de keuken hangen en vuil worden door kookdampen, moeten ze regelmatig gewassen worden. Hoe kun je ervoor zorgen dat ze zo wit en glanzend als nieuw zijn? Je kunt bleekmiddel gebruiken of een ander middel.

Advertisement
Creativo/LinenDuet Etsy

Creativo/LinenDuet Etsy

Bleekmiddel

Dit is de snelste en meest effectieve remedie. Je moet er echter zeker van zijn dat je het op de gordijnen kunt gebruiken, en dit is afhankelijk van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Er is geen probleem met katoen, polyester of linnen, maar het moet vermeden worden als de gordijnen gemaakt zijn van zijde, kant, brokaat, wol of versierd zijn met allerlei applicaties zoals parels en dergelijke. In dergelijke gevallen moeten ze door deskundigen worden gewassen.

Ook: afhankelijk van het geval, kun je normaal bleekmiddel (met chloor) of zogenaamd zuurstofbleekmiddel (zonder chloor) gebruiken. Dit laatste product maakt gebruik van natriumpercarbonaat als werkzame stof en wordt over het algemeen gebruikt wanneer men o.a. een kledingstuk wil wassen om vlekken te verwijderen zonder de kleur van de stof aan te tasten.

 
Kijk dus op het etiket om de samenstelling van de stof te achterhalen en als dat niet mogelijk is, kun je proberen de bleekmethode (of een andere methode) op slechts één hoek toe te passen en deze grondig te drogen.

Hoe te gebruiken: altijd verdunnen. Gebruik dus 60 ml in een emmer of teil met 3,5 liter water (of verhoog naar verhouding).

    1. Meng het bleekmiddel in het water.
    2. Laat de gordijnen erin weken (misschien nadat je ze gestofzuigd hebt voordat je ze erafhaalt)
    3. Laat het 10-15 minuten weken.
    4. Ga verder met een normale wasbeurt met warm water, wasmiddel en 120 ml bleekmiddel.

Alternatieven voor bleekmiddel

  • "Bluing liquid": een product op basis van Pruisisch blauw en water, dat in kleine hoeveelheden - zoals aangegeven op de verpakking - aan witte was wordt toegevoegd (meestal net voor het spoelen) om te voorkomen dat deze geel wordt.
  • Waterstofperoxide: voeg 230 ml toe aan het wasgoed samen met warm water voordat je met wassen begint.

Wat is jouw geheim om gordijnen witter te maken?

Advertisement