Kweek een pistacheplant van de noot: het is gemakkelijk en leuk!

door Natasja

14 April 2022

Kweek een pistacheplant van de noot: het is gemakkelijk en leuk!
Advertisement

Pistaches zijn een van de lekkerste en populairste nootjes in keukens over de hele wereld. Er zijn soorten die in verschillende landen worden geteeld en die echt iedereen lekker vindt, en ze worden in veel verschillende culturen gebruikt bij de bereiding van zowel zoete als hartige lekkernijen.

Hun onmiskenbare kleur en licht zoute smaak combineren met veel verschillende smaken en maken gerechten nog meer bijzonder. Maar in feite is wat we eten het zaad van de plant, dat vervolgens kan worden ontkiemd zoals elk ander om de overeenkomstige plant te laten groeien. Dit is een leuk experiment dat ook met kinderen kan worden gedaan: lees verder hoe.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Enige opheldering is nodig:

  •  Om de pistacheplant vruchten te laten voortbrengen, heb je twee planten nodig, een vrouwelijke en een mannelijke, zoals bij vele andere soorten het geval is.
  • Ook zijn niet alle pistachenoten die we gewoonlijk eten geschikt voor dit experiment. Gewoonlijk eten we pistachenoten in de dop als snack, maar deze zijn geroosterd en gezouten. Dit maakt ontkieming onmogelijk. Welke moet je gebruiken? Je moet de verse pistachenoten nemen, die hebben een veel mildere smaak en worden verkocht zonder de schil. Ze worden gewoon geplukt en gepeld, op geen enkele manier verwerkt, en worden gebruikt om te bakken en te koken. Ze zijn online te vinden, maar ook op goed gesorteerde markten of in supermarkten.

Laten we eens kijken naar het groeiproces van een pistacheplant.

1. Kies de beste pistaches voor dit proces: ze moeten absoluut intact zijn, zonder krassen.                                         2. Aangezien de kiemkracht van pistaches niet erg hoog is, moet je er ten minste tien kiezen.
3. Doe ze in een kleine kom met water, waar ze 24 uur zullen weken.
4. Maak een schaal voor het kiemen klaar (een oude bakvorm is prima) en vul deze met een laag aarde van goede kwaliteit. Wij bevelen kokosgrond aan, die door zijn inerte vezels beter bestand is tegen schimmels en insectenplagen.
5. Bedek met een laagje aarde
6. Doe de hele schaal in een luchtdichte plastic zak. Als dit niet mogelijk is, sluit het dan goed af met huishoudfolie om een broeikaseffect te creëren.
7. Controleer de toestand van de schaal om de twee of drie dagen en sprenkel eventueel een beetje water om te bevochtigen. De ondergrond mag niet doorweekt zijn.
8. Na vier dagen zou je spruiten moeten zien, die binnen twee weken zullen groeien.
9. Maak vervolgens potjes klaar met aarde vermengd met perliet en doe de zaden die zijn ontkiemd (en niet zijn aangetast door schimmel of rot) in de aarde.
10. Verplaats ze naar grotere potten zodra ze bladeren krijgen.

Andere tips:

  •     Sommige mensen leggen de zaden 4 weken in de koelkast om de ontkieming te stimuleren, voordat ze bij kamertemperatuur worden gezaaid, vooral als je in een erg warm klimaat woont.
  • In plaats van aarde kun je ook ontkiemen met toiletpapier: voltooi stap 3, neem een wijde plastic pot met een deksel, doe er wat papier in, spuit er water op om het nat te maken (het mag niet doorweekt zijn) en leg er de geweekte zaden in. Bedek vervolgens met meer papier, maak ook dat nat en sluit het deksel.

Voor meer informatie kun je deze video bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=7SrQ-Ke_lsw.

Advertisement