Onthoud de handigste tips om orchideeën op de juiste manier water te geven

door Natasja

14 April 2022

Onthoud de handigste tips om orchideeën op de juiste manier water te geven
Advertisement

Voor elke plant, ook voor orchideeën, is inzicht in de juiste frequentie en intensiteit van water geven essentieel voor hun welzijn. Vaak worden de problemen van veel van de planten die je thuis kweekt veroorzaakt door het feit dat je meer of minder vaak of meer of minder overvloedig water geeft.

Wat orchideeën in het bijzonder betreft, zijn de soorten die je vaak in huis hebt Phalaenopsis en Cymbidium, maar deze hebben meestal dezelfde watervereisten als de andere soorten die te koop zijn, waarvan sommige veeleisender kunnen zijn wat de kweektechnieken betreft. Wij herinneren je hieronder aan enkele nuttige tips.

Advertisement
Creativo

Creativo

  1. Er bestaat geen precieze universele cadans: van het ene huis tot het andere zullen de gemiddelde temperatuur (ook van het seizoen) en de vochtigheidsgraad van de omgeving waarin de planten worden geteeld, van invloed zijn.
  2. De altijd geldende regel is dus de toestand van het substraat waarin ze worden geplant te controleren, en water te geven wanneer het droog is, d.w.z. wanneer er ook op een diepte van 5 of 7 cm geen spoor van vocht meer te vinden is.
  3. Om telkens water te geven moet het substraat met water verzadigd worden, wat in de meeste gevallen boomschors is. Dus neem de potten, zet ze in een teil (of een wastafel, douche, badkuip) en maak een echte douche aan de voet van de plant, met water op kamertemperatuur (je kunt van tevoren een gieter vullen, of water gebruiken dat niet warm of ijskoud is), dat niet tot aan de bladeren komt. Laat de pot minstens 15 minuten in het water staan.
  4. Giet dan het water af, leeg dan de teil/kuip en laat de pot het overtollige water aflopen. Hoewel ze van vochtigheid houden, kan te veel contact met water tot rotting leiden.
  5. Om het water beter te laten weglopen, kun je, als de pot van plastic is, gaten in de zijkanten maken als de pot leeg is.
  6. Als je de truc met ijsblokjes wilt uitproberen, bijvoorbeeld als je een paar dagen weg bent en het erg warm is, kun je 3-5 ijsblokjes op de potgrond leggen, zonder dat ze de bladeren of de stengel raken, en bij voorkeur ook niet in contact met de wortels. Het is dus beter als ze bij de randen van de pot worden geplaatst. Het verdient nog steeds de voorkeur overvloedig water te geven, zoals hierboven is aangegeven.

Hoe vaak geef jij de orchideeën water?

Advertisement