Wil je graag een oven die altijd lekker ruikt? Ontdek hoe je hem kunt ontgeuren met DIY methoden

door Natasja

30 Mei 2022

Wil je graag een oven die altijd lekker ruikt? Ontdek hoe je hem kunt ontgeuren met DIY methoden
Advertisement

Het schoonhouden van kamers en huishoudelijke apparaten is nuttig en noodzakelijk voor een goede hygiëne in huis en voor een optimale werking van diverse apparaten, maar het is ongetwijfeld ook aangenaam. Een kamer binnengaan die schoon ruikt, of de koelkast of oven openen zonder te worden overvallen door een sterke geur is zeker te verkiezen boven te maken te krijgen met een ongewenste geur.

Zo kan zelfs de oven thuis, die vaak de geuren van het voedsel dat erin gebakken is en van de schoonmaakmiddelen die gebruikt zijn om hem schoon te maken in zich bergt, ontgeurd worden zodat hij zelfs lekker gaat ruiken, en dat kan met heel eenvoudige thuismethoden, zoals die welke we hieronder aangeven.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Citroen: gebruik een schaal of kom die in de oven past (ook bakblikken of pyrex schaaltjes) en vul die met een paar vingers water. Halveer twee citroenen (je kunt het ook met één citroen proberen) en giet het sap in het water, doe de uitgeperste helften in de kom bij de rest. Zet het een half uur tot een heel uur in de oven (voorverwarmd) op 120°, en je zult het mooi kunnen ontgeuren, en - indien nodig - ook vettig vuil kunnen oplossen. Je kunt ook takjes rozemarijn of munt toevoegen aan de kom met de andere ingrediënten, als je van hun geur houdt.
  • Vanille: voor een zoete geur die de indruk geeft dat je je in een snoepwinkel bevindt, kun je een theelepel vanille-extract gebruiken, opgelost in een kommetje of kopje water. Je kunt het in de oven op 100-120° houden of er een schone doek in dopen, die uitwringen en de binnenwanden van de oven, inclusief de bodem en het plafond, schoonvegen.
  • Sinaasappels: als je sinaasappels wilt gebruiken, is het beter om de schillen te gebruiken in plaats van het sap. Je kunt de schillen dus ook gebruiken nadat je de vrucht hebt opgegeten of uitgeperst! Leg de schillen op een bakplaat en laat ze een uur bakken in de oven, op een lage temperatuur.
  • Appels: ook de schillen van appels kunnen worden gebruikt, net als bij sinaasappelschillen. Ongeveer twintig minuten in een voorverwarmde oven van 100 of 120 graden is voldoende. Indien gewenst kun je ze ook bestrooien met een beetje kaneelpoeder.

Deze methoden verspreiden een zeer aangename geur door de keuken!

Advertisement