Laat geoxideerd bestek weer glanzen met een paar eenvoudige huishoudelijke trucs

door Natasja

12 April 2022

Laat geoxideerd bestek weer glanzen met een paar eenvoudige huishoudelijke trucs
Advertisement

Wanneer je de tafel voor een belangrijke gelegenheid moet dekken, wil je graag pronken met je beste servies, inclusief het bestek. En zelfs als het bestek schoon is, heeft het soms nog een lichte laag waardoor het er dof uitziet. Afhankelijk van het feit of het bestek van waardevol metaal of van roestvrij staal is, zijn er verschillende methoden die kunnen worden toegepast, en in dit artikel willen we je herinneren aan de huishoudelijke trucs die nuttig zijn voor het tweede type, d.w.z. roestvrijstalen bestek.

Roestvrijstalen bestek moet ook van tijd tot tijd worden schoongemaakt om het weer als nieuw te laten glanzen, en je kunt een paar eenvoudige DIY trucs gebruiken om dit te doen.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Als je de afwasmachine wilt laten werken, zorg dan voor een bevredigend resultaat door aluminiumfolie te gebruiken. Dit houdt eenvoudigweg in dat een klein balletje aluminiumfolie in de bestekmand wordt gelegd alvorens de volle vaatwasser te sluiten en een wascyclus te starten. Aan het einde van het programma glanst je metalen servies weer als nieuw! Hoe is dit mogelijk? Het is in feite te wijten aan de chemische reactie tussen de aluminiumfolie en het baking soda in de meeste tabletten die in dit type apparaat worden gebruikt. Bij zeer hoge temperaturen (en het vaatwaswater bereikt zeker het vereiste temperatuurniveau) reageert het in veel tabletten aanwezige baking soda namelijk met het aluminium, met als resultaat dat veel vlekken en kringen van het metaal van het vaatwerk worden verwijderd.
  • Baking soda kan ook met de hand worden gebruikt: kook wat water in een pan en giet er vervolgens een paar eetlepels baking soda bij. Als het water koud is, leg het bestek erin en laat het een half uur staan. Daarna afspoelen en onmiddellijk afdrogen.
  • Witte azijn, in gelijke delen vermengd met water, kan op soortgelijke wijze werken.
  • Als je wat meer tijd hebt, vul dan een pan met heet water, giet er 3 eetlepels baking soda in en leg het bestek erin zodat het ondergedompeld is; laat het daar een nacht in liggen. Daarna afspoelen en afdrogen zoals gewoonlijk.
  • Maak anders een pasta van azijn en keukenzout en wrijf dit met een afwassponsje op het bestek, spoel het daarna af en droog het onmiddellijk af.

Wat is jouw favoriete methode om RVS bestek te laten glanzen?

Advertisement