Lenteschoonmaak: ontdek hoe je je matras kunt opfrissen met DIY methoden

door Natasja

11 April 2022

Lenteschoonmaak: ontdek hoe je je matras kunt opfrissen met DIY methoden
Advertisement

Een schoon matras helpt je beter te slapen, dus is het nodig om hem regelmatig wat grondiger te reinigen. Als de seizoenswisseling eraan komt, is dat het ideale moment om aandacht aan de matras te besteden, want dat is ook het juiste moment om de matras om te keren.

Met slechts een paar ingrediënten en hulpmiddelen die je gemakkelijk in huis hebt, kun je de matrassen beter verzorgen, onder meer door de vlekken te verwijderen en ze vervolgens op een aangename manier te ontgeuren. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Creativo

Creativo

  1. Het eerste wat je moet doen om de matras schoon te maken, is zoveel mogelijk vuil wegzuigen met de stofzuiger. Verwijder haar, dode huid en ander vuil, zodat je daarna verder kunt gaan met de andere stappen en duidelijk kunt zien of er vlekken zijn die specifiek behandeld moeten worden.
  2. Dan is het tijd om baking soda te gebruiken: strooi een dun laagje over de hele matras, en vooral op de plaatsen waar je zweetvlekken ziet. Verdeel het met een zachte borstel en laat het een paar uur inwerken. Ga daarna weer aan het werk met de stofzuiger om al de baking soda te verwijderen. Dit zal de stofmijt hebben bestreden en de matras ontgeuren.
  3. Op dit punt moet je eventuele vlekken bewerken.                                                                                              - Als het zweetvlekken zijn, kun je een halve liter water gebruiken met 2 eetlepels baking soda, een eetlepel Marseillezeep en 20 druppels etherische olie (wij raden lavendel aan, die je helpt ontspannen, of tea tree, die antibacteriële eigenschappen heeft), goed gemengd in een sprayfalcon en vervolgens op een microvezeldoekje gespoten, alleen om het vochtig te maken. Dep de vlek met de doek en wrijf er lichtjes over. Als alternatief kun je ook 150 ml water met 50 ml azijn gebruiken, op dezelfde manier te gebruiken.                                                      - Voor bloedvlekken daarentegen giet waterstofperoxide over de vlek en dept deze met een zachte, nauwelijks met water bevochtigde doek, waarbij je licht wrijft om te proberen alles op te nemen wat de waterstofperoxide "oplost". Herhaal dit verschillende keren en als er nog steeds vlekken zijn, kun je een pasta met water en baking soda proberen (eventueel zelfs met een paar druppels azijn, maar voor latexmatrassen is het beter om heel weinig te gebruiken). Wacht altijd tot alles droog is voordat je verder gaat met andere handelingen.
  4. Als de matras kan worden omgedraaid, zoals bij traditionele matrassen of matrassen met een winter- en een zomerzijde, doe dat dan nu. Voor andere moet je de instructies van de fabrikant raadplegen: sommige kunnen alleen van hoofd naar voetenend worden gedraaid, andere moeten altijd in dezelfde positie blijven.
  5. Tenslotte kunt je, als je dat wilt, een product klaarmaken waarmee je de matras zachtjes kunt begeuren voordat je het bed opmaakt. Meng 250 ml gedestilleerd water, 120 ml gedestilleerde witte azijn, 120 ml gedenatureerde alcohol en 15 druppels etherische olie in een sprayflacon en verstuif zoals gewenst.

Succes!

Advertisement