Seringen: nuttige tips voor het kweken van een geurige plant met een onmiskenbare kleur

door Natasja

10 April 2022

Seringen: nuttige tips voor het kweken van een geurige plant met een onmiskenbare kleur
Advertisement

De sering (sirynga vulgaris) is een struik of kleine boom die in het voorjaar uitbundig bloeit, wanneer de planten zich vullen met opzichtige bloemtrossen in de onmiskenbare kleur lila (hoewel er soorten zijn in verschillende kleuren, waaronder roze en wit). Deze bloemen zijn niet alleen erg mooi om te zien, ze verspreiden ook een zeer aangename geur en het is in elke tuin een voordeel om van hun delicate en elegante schoonheid te kunnen genieten.

Ze zijn gemakkelijk te kweken en moeten bij voorkeur in de volle grond worden geplaatst, hoewel het niet onmogelijk is ze in grote potten te kweken. Lees verder om meer te weten te komen over deze prachtige plant uit het Midden-Oosten.

pxhere.com

pxhere.com

  • Blootstelling en klimaat: hij houdt van zonnige plaatsen, waar hij tijdens de bloei het best tot zijn recht komt. Dit betekent echter niet dat hij de hele dag in direct zonlicht moeten staan, vooral niet in warme zomers. Hij moet worden beschermd tegen de hete zon tijdens het heetste deel van de dag. Deze plant is ook zeer winterhard en niet bang voor koud weer, zodat hij in de meeste gebieden met een gematigd klimaat zonder problemen in de volle grond kan worden gekweekt.
  • Grond: de ideale grond voor seringen is licht vochtig en bij voorkeur kalkhoudend. Het mag dus niet te droog en steenachtig zijn, en in feite is het altijd raadzaam om bij het planten een veel breder en dieper gat te graven dat moet worden gevuld met universele grond van goede kwaliteit vermengd met rijpe mest (er is maar heel weinig nodig). Bij teelt in potten is het altijd beter op de bodem een laag geëxpandeerde klei aan te brengen om een goede waterafvoer te garanderen.
  • Water geven: wanneer de plant pas is geplant, moet je constant water geven en ervoor zorgen dat de grond niet langer dan een paar dagen droog blijft. Als de sering groeit en bezit neemt van de grond, wordt hij onafhankelijk. Als de sering daarentegen in potten wordt gekweekt, moet je altijd voorzichtig zijn en telkens als de grond uitdroogt, water geven.
Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Bemesting: humus, mest of langzaam vrijkomende meststoffen (korrelvormig) volstaan vóór het begin van de lente.
  • Snoeien: deze planten hoeven niet uitgebreid te worden gesnoeid, maar alleen - indien nodig - om dorre of gebroken takken te verwijderen. Als je de bloemen echt wilt verwijderen, moet je ze afsnijden zodra ze beginnen uit te drogen, maar zonder de scheuten weg te nemen die zich onder de bloemen ontwikkelen, zodat ze het volgende jaar niet meer kunnen bloeien.

Heb je wel eens een sering gekweekt?

Advertisement