De vriezer werkt continu: hoe kun je het energieverbruik verminderen?

door Natasja

07 April 2022

De vriezer werkt continu: hoe kun je het energieverbruik verminderen?
Advertisement

De vriezer is een echt onmisbaar huishoudelijk apparaat: het stelt je in staat voedsel in te slaan en restjes voor zeer lange tijd te bewaren, zonder dat alles snel moet worden geconsumeerd of, wanneer je te laat bent, moet worden weggegooid. Om al het voedsel dat erin is gepropt permanent bevroren te houden, moet het echter voortdurend in werking zijn, wat betekent dat het voortdurend elektriciteit verbruikt.

Dus hoe verminder je het verbruik? Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten die dit belangrijke apparaat geleidelijk aan kunnen overbelasten. Hier zijn er een paar van.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Plaats hem nooit in de buurt van de oven of andere apparaten die veel warmte produceren, want dan moet hij twee keer zo hard werken en kun je nauwelijks voorkomen dat hij zich om de twee of drie weken met rijp en ijs vult. En dus moet je hem minstens een keer per maand ontdooien.
  • Ontdooien is erg belangrijk. Maar omdat het verwijderen van ijsafzetting vaak tijdrovend is en je niet altijd veel tijd hebt (vooral als er veel diepvriesproducten in de koelkast staan die in de tussentijd zouden ontdooien), moet je het juiste moment en de snelste manier vinden om het ijs van binnen te verwijderen. Dit moet je daarvoor doen:

    - Zet de stroom uit en leg doeken op de vloer om het water dat eruit komt op te vangen;
    - Maak de vriezer leeg
    - Zet een kom met heet water in de vriezer (gebruik ook een onderzetter) en sluit de deur.
    - Nadat de kom is afgekoeld, haal je hem eruit en verwijder je met een spatel al het ijs dat er nog zit.
    Ontdooien wordt ten minste eenmaal per jaar aanbevolen, en in ieder geval wanneer de ijslaag op de wanden meer dan 5 mm bedraagt.

  •  Overlaad de verschillende vakken nooit: hierdoor circuleert er minder lucht in het apparaat, heeft het meer moeite om de temperatuur te handhaven en vormt er sneller vol met ijs.
  • Laat de deur nooit te lang open wanneer je voedsel eruit pakt of erin bewaart. Om je te helpen sneller klaar te zijn, organiseer elke lade of plank netjes, zodat je in één oogopslag kunt zien wat erin zit en de ruimte kunt vinden die je nodig hebt om meer voedsel te bewaren.
  • Houd de rubberen pakking van de deur schoon en controleer of deze goed plakt, zodat een zuigend effect ontstaat: zelfs het kleinste barstje betekent dat de vriezer veel harder moet werken om de binnentemperatuur te handhaven.
  • De aanbevolen maximumtemperatuur is -21° in de zomer en -18° in de winter. Boven deze temperatuur zou de koude keten worden onderbroken.

Het is de moeite waard aandacht te besteden aan deze kleine voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat de vriezer onnodig energie verbruikt!

Advertisement