Wil je geen onkruid meer zien in de tuin? Ontdek de meest natuurlijke manieren om er vanaf te komen

door Natasja

06 April 2022

Wil je geen onkruid meer zien in de tuin? Ontdek de meest natuurlijke manieren om er vanaf te komen
Advertisement

Het verwijderen van onkruid in verharde tuinen gebeurt meestal met onkruidverdelgingsmiddelen: deze zijn zeker het meest doeltreffend en geven bijna onmiddellijk zichtbare resultaten, maar zijn vaak ook zeer schadelijk voor de grond, huisdieren en planten in de omgeving van het behandelde gebied.

Als je op zoek bent naar alternatieve, milieuvriendelijkere methoden, zijn er een aantal ecologische DIY middelen die misschien wat meer geduld en doorzettingsvermogen vergen, maar die echt veel ernstiger schade kunnen voorkomen. Hieronder stellen wij er een paar voor.

Advertisement
pxfuel.com

pxfuel.com

1. Als je onkruid uit een klein gebied moet verwijderen, is er niets veiliger voor het milieu dan kokend water, en het is ook heel gemakkelijk te gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen, is een grote hoeveelheid water aan de kook te brengen en vervolgens de pan in de tuin te brengen (met geschikte handschoenen om je niet te verbranden) om het kokende water rechtstreeks op de planten te gieten. Wees ook voorzichtig met spatten en giet niet te dicht bij je voeten of kleding om te voorkomen da ìt je je verbrandt.
Planten die door het water zijn aangetast, verliezen in enkele uren of hooguit dagen hun groeikracht en kunnen gemakkelijk worden uitgetrokken. De omringende grond lijdt echter geen schade.
2. Als je dit middel wilt versterken, kun je wat keukenzout toevoegen, ook een kopje voor een ruime pan. Dit is al agressiever, dus wees voorzichtig en gebruik het alleen daar waar geen andere planten staan die ernstig kunnen worden aangetast.
3. Zeep, zout en azijn: dit is een topische behandeling, dus gebruik het direct op elke plant. Voeg een halve theelepel afwasmiddel en 1,5 eetlepel keukenzout toe aan een fles azijn, goed schudden en overbrengen in een sprayflacon voor het gemak.
    Sproei het onkruid, bij voorkeur op de zonnigste uren van de dag. Pas op: het zak er niet door verdwijnen, maar na verloop van tijd zal de groei er drastisch door verminderen, waardoor het veel langer duurt voordat het eruit getrokken moet worden.

Als je onkruid hebt verwijderd en de terugkeer ervan zoveel mogelijk wilt vertragen, kun je gebruik maken van:

  • Specifiek zand, van minerale oorsprong en verrijkt met hydrofoberende stoffen die het waterafstotend maken, en dus de groei van nieuw onkruid kan verhinderen. Het moet in de kieren tussen vloerstenen of in scheuren in het asfalt/beton worden aangebracht, waar planten ontkiemen en nieuw onkruid creëren.
  • Maismeel: De gluten in maismeel werken als onkruidverdelger en houden ook mieren op afstand. De beste tijd om dit preventieve middel te gebruiken is in het vroege voorjaar.

Succes!

Advertisement