Watervlekken op de vaat na het wassen? Een paar trucs om dit te vermijden

door Natasja

13 April 2022

Watervlekken op de vaat na het wassen? Een paar trucs om dit te vermijden
Advertisement

Het is nooit prettig om na de wascyclus de vaatwasser te openen en glazen en ander vaatwerk met witachtige vlekken aan te treffen. Dit zijn de sporen die het harde water achterlaat en die je er soms toe dwingen de glazen een tweede keer te wassen om ze weer zo helder te krijgen als je zou willen.

Dit gebeurt wanneer het water rijk is aan minerale afzettingen, wat vaak voorkomt in de meeste stedelijke watersystemen. Om dit verschijnsel tegen te gaan, zijn er een paar nuttige maatregelen, zoals de onderstaande.

Advertisement
  • Overdrijf niet met afwasmiddel: ook teveel zeep verhoogt de kans op watervlekken op de vaat, omdat de vaat bedekt blijft met een onzichtbaar laagje zeep dat de mineralen in het water vasthoudt.
  • Overlaad de vaatwasser niet: water komt niet overal op dezelfde manier en ongelijkmatig spoelen kan bijdragen tot het probleem.
  • Gebruik spoelglansmiddel: zowel de producten die speciaal voor vaatwasmachines worden gemaakt als sommige DIY alternatieven zijn erg nuttig. Je kunt witte azijn gebruiken, of 2 eetlepels citroenzuur oplossen in 100 ml kokend water.
  • Gebruik zout: het moet 100% natriumchloride zijn. Vaatwaszout is, zowel wat de korrelgrootte als de samenstelling betreft, ontworpen om de vorming van kalk in de leidingen te voorkomen vóór het gedeelte waar de verschillende tabletten of detergenten worden gebruikt. In de formulering van keukenzout zitten echter vaak andere stoffen die niet in de vaatwasser mogen worden gebruikt.
  • Als je de vaat met de hand droogt, vallen de witte vlekken niet al te veel op en kun je de wascyclus onderbreken voor het drogen, wat ook het verbruik helpt verminderen.
  • Overweeg echter te investeren in een waterontharder voor thuisgebruik, die ontworpen is om overtollige calcium- en magnesiumionen tegen te gaan door ze te vervangen door natrium.
Advertisement

Er zijn dus verschillende manieren om te voorkomen dat je de tafel moet dekken met glazen die weliswaar schoon zijn, maar die door een wittige sluier worden vertroebeld of door die kleine kringen worden gekleurd die door minerale afzettingen worden achtergelaten. Heb je nog andere favoriete manieren om dit probleem te vermijden?

Advertisement