Lijkt stof zich de hele tijd te vermeerderen? Ontdek enkele handige trucs om het effectief te verwijderen

door Natasja

06 April 2022

Lijkt stof zich de hele tijd te vermeerderen? Ontdek enkele handige trucs om het effectief te verwijderen
Advertisement

Stof is altijd aanwezig in huis: ook de meest nauwgezette reiniging slaagt er nooit in elk stofdeeltje dat zich op verschillende voorwerpen en oppervlakken heeft afgezet, te verwijderen, maar er zijn zeker methoden en voorzorgsmaatregelen die helpen het stof bijna volledig te laten verdwijnen zonder het na een paar dagen weer opnieuw te moeten verwijderen. Voor veel mensen is het geen probleem om te leven met een laagje stof op een paar voorwerpen in huis, maar als men  ademhalingsproblemen heeft is het een ander verhaal en is het de moeite waard om de meest effectieve "aanvalslijn" te vinden.

Stof is eigenlijk de mix van grondresten, dode huid, zand, stuifmeel en papier- of textielvezels die zich in huis ophopen, en veel ervan wordt ook van buiten naar binnen gebracht. Hieronder vind je enkele trucs die je kunnen helpen om stofvorming in huis tegen te gaan.

Advertisement
pexels.com

pexels.com

Om ophoping van stof te voorkomen:

 • Vermijd om in huis rond te lopen met de schoenen waarmee je naar buiten gaat: ze bij de ingang te vervangen door schone pantoffels is heel nuttig om te voorkomen dat je het huis te vaak moeten afstoffen en schoonmaken.
 • Honden en katten die ook naar buiten gaan zijn andere factoren die ervoor zorgen dat het huis stoffig wordt, dus misschien is het beter om na een wandeling hun pootjes schoon te maken zodat ze niet te veel vuil op de vloeren achterlaten.
 • Het voortdurend schoonmaken van stoffen en oppervlakken is een andere gewoonte die je ervan weerhoudt elke dag stof in te ademen.
 • Wanneer je uiteindelijk de kamers schoonmaakt, moet je altijd bovenaan beginnen, zodat al het vuil (inclusief stof) zich onderaan verzamelt en er, wanneer je klaar bent, geen kleine deeltjes meer zijn die terug de lucht in kunnen fladderen.
 • Maak ook de plafonds en muren schoon: ook de wandbekleding zelf wordt bedekt met een laag stof. Je kunt dezelfde stofdoeken gebruiken die je voor de vloer gebruikt; of je kunt een gewone bezem bedekken met microvezeldoeken (houd ze op hun plaats met elastiekjes). Ook is het handig om een stofzuiger te gebruiken met een zachte borstel die de afwerking niet beschadigt.
 • Verschoon de lakens en kussens vaak, omdat ze vol dode huid zitten.
 • Vergeet niet de filters van ventilatie- en airconditioningsystemen schoon te maken.
 • Houd de ramen gesloten: je moet de kamers elke dag luchten, maar als stof een ernstig probleem is, kun je dit het beste zo kort mogelijk doen, of misschien jezelf helpen door de luiken op een kier te zetten of lichte gordijnen op te trekken die toch lucht doorlaten.
 • Vaak tapijten en ook deurmatten voor de deur uitkloppen.
 • Voeg een theelepel isopropylalcohol toe aan huishoudlinnen in de wasmachine, omdat het huisstofmijt kan doden.

Voor het reinigen van stoffige oppervlakken kun je (afhankelijk van de te reinigen materialen) het volgende gebruiken:

 • Baking soda: los 30 gram op in een liter water.
 • Witte azijn: meng 200 ml met dezelfde hoeveelheid water. Niet geschikt voor marmer, natuursteen of hout.
 • Marseillezeep: gebruik een eetlepel zeep per liter goed warm water en kan ook worden gebruikt op delicate oppervlakken.

Elk van deze middelen wordt gebruikt in sprayflacons, klaar om op het oppervlak te spuiten of op de zachte doek waarmee je wilt afstoffen en het vuil wilt opvangen. 

Succes!

Advertisement