Welke apparaten moet je nooit op een meervoudige stekkerdoos aansluiten?

door Natasja

05 April 2022

Welke apparaten moet je nooit op een meervoudige stekkerdoos aansluiten?
Advertisement

In veel gevallen wordt gebruik gemaakt van meervoudige stekkerdozen: het komt namelijk zelden voor dat een elektriciteitsnet vol stopcontacten zit op elk strategisch en nuttig punt van de verschillende kamers, en de goedkoopste en meest efficiënte manier om dit te compenseren is het gebruik van verlengsnoeren met de meervoudige stekkerdoos waarop je verschillende apparaten aansluit.

Het is echter belangrijk om op te letten hoeveel en welke apparaten je op deze accessoires aansluit. Ze kunnen niet voor ieder toestel of apparaat worden gebruikt, want sommige verbruiken veel meer energie dan andere, en een verkeerd gebruik van de stekkerdoos kan dan ook ongewenste en in sommige gevallen zelfs ernstige gevolgen hebben.

Advertisement
piqsels.com

piqsels.com

Wat kan er gebeuren? Het minst schadelijk, en het meest voorkomend, is een kortsluiting die misschien de stroom in het elektrische systeem (of deel van het systeem) waarop de stekkerdoos was aangesloten, doet doorslaan. Maar wanneer elektrische kabels oververhit raken, kan dit ook tot brand leiden.

Daarom zijn er een aantal tips om rekening mee te houden bij het gebruik van stekkerdozen.

  • Overschrijd het maximum aantal stopcontacten dat de stekkerdoos kan bevatten niet. Soms worden adapters gebruikt om meerdere apparaten op één stopcontact aan te sluiten, maar ze mogen nooit aan een stekkerdoos worden toegevoegd.
  • Overschrijd nooit de maximale spanning die de stekkerdoos aankan: meestal wordt dit voorkomen door slechts één of twee van de apparaten die op de stekkerdoos zijn aangesloten tegelijkertijd in te schakelen. En omgekeerd is de kans groot dat bij het inschakelen van 3 of meer apparaten die op dezelfde stekkerdoos zijn aangesloten, de limiet wordt overschreden. Over het algemeen ligt de maximumlimiet rond 250V/2500W, maar het is altijd goed om de specificaties te controleren (misschien zelfs op een etiket te noteren) en ook het stroomverbruik te onthouden dat door de verschillende aangesloten apparaten wordt bereikt.
  • Sluit de magnetron en andere energie-intensieve apparaten altijd op een apart stopcontact aan. Soms verbruikt een magnetron die speciale functies gebruikt (de grill, bijvoorbeeld) meer dan de wasmachine bij een wasbeurt met een laag verbruik.
  • Broodroosters en koffiezetapparaten: in de gebruiksaanwijzing van deze categorieën apparaten staat vaak dat ze op afzonderlijke stekkerdozen moeten worden aangesloten. Dit komt omdat ze tijdens het gebruik gemakkelijker oververhit kunnen raken dan andere apparaten, vooral wanneer ze tegelijk aanstaan.
  • Koelkast en vriezer: deze worden voortdurend gebruikt, dus is het beter dat ze elk een eigen stopcontact hebben en dat ze niet samen op een multi-stopcontact zijn aangesloten! Als het niet anders kan, investeer dan in een stekkerdoos die dit soort verbruik aankan. Gebruik ook voorzieningen die het elektrische systeem beschermen tegen overbelasting of kortsluiting.
  • Kachels en airconditioners: deze behoren ook tot de meest riskante apparaten om op stekkerdozen aan te sluiten, zowel onderling, als in combinatie met andere apparaten. Ze hebben vaak werkingscycli met verschillende intensiteit, omdat ze een bepaalde omgevingstemperatuur willen bereiken en vervolgens handhaven, zodat hun energieverbruik varieert en ze overbelast kunnen raken.

Kortom, over het algemeen is het raadzaam om stekkerdozen te gebruiken voor kleinere apparaten die slechts af en toe worden gebruikt, zoals voedingen, lampen, bedlampjes en dergelijke!

Advertisement