Heb je weinig tijd om aan de planten te besteden? Ontdek welke planten maar één keer per week of minder verzorging nodig hebben

door Natasja

08 April 2022

Heb je weinig tijd om aan de planten te besteden? Ontdek welke planten maar één keer per week of minder verzorging nodig hebben
Advertisement

Bij de keuze van een plant voor in huis moet rekening worden gehouden met alle groeiomstandigheden die je hem kunt bieden: zowel die van de omgeving waarin hij zal groeien - dus gemiddelde temperaturen, lichtsterkte, vochtigheid; als die welke afhangen van je kweekcapaciteit.

Als je geen tijd of ervaring hebt met planten, is het beter om te proberen planten te kweken die minder verzorging nodig hebben en vrij lange perioden zonder water kunnen. Hieronder staan enkele soorten die geschikt kunnen zijn voor jou als je deze behoefte hebt.

Advertisement

Pothos

Pothos

rawpixel.com

De Pothos kan ook leven in perioden van droge warmte, droge lucht, stoffige kamers en donkere hoeken, en is ook bestand tegen langdurige droogte. Het zijn klimplanten met prachtige hartvormige bladeren, ook bonte, die op een grote verscheidenheid van steunen kunnen groeien. Ze houden niet van direct licht.

Wat het water geven betreft, betekent het feit dat ze leerachtig zijn niet dat je ze kunt vergeten: wanneer de temperaturen in de zomer (of zelfs al in de lente) stijgen, moet je eraan denken de staat van de grond ten minste eenmaal per week te controleren en wanneer deze volledig droog is, water te geven. Gebruik schotels alleen in het voorjaar en de zomer en vermijd overmatige waterretentie.

Advertisement

Begonia

Begonia

Pixabay

Er zijn verschillende soorten begonia's en sommige zijn ook heel gemakkelijk een beetje overal te vinden, van de kostbare rex tot de wulpse tuberoos, in het algemeen houden alle begonia's van plaatsen die beschut zijn tegen direct zonlicht, vooral in de zomer op plaatsen waar zeer hoge temperaturen worden bereikt.

Deze planten hebben zeer weinig water nodig, en als je ze eenmaal overvloedig water geeft, kun je zelfs in de zomer eraan denken om ze om de 10 tot 15 dagen water te geven - behalve bij het ergste warme weer, wanneer je de staat van de grond ten minste eenmaal per week moet controleren. Vergeet niet ze altijd in potten te zetten met goede drainagegaten en losse grond die niet tot waterretentie leidt.

Cactus

Cactus

pexels.com

Cactussen zijn een zeer grote plantenfamilie met veel verschillende soorten, maar ze kunnen allemaal overleven in zeer moeilijke milieuomstandigheden. Hoewel er soorten zijn die vaker water nodig hebben dan andere, hebben cactussen over het algemeen te lijden van verrotting door te veel water geven. Zorg er dus voor dat je alleen water geeft als de grond echt helemaal droog is.

Plaats ze in een zeer lichte omgeving: sommige kunnen overleven in ruimten met minder licht, maar hun groei zal dan verminderen en je zult ze waarschijnlijk nooit zien bloeien.

Zamioculcas zamiifolia

Zamioculcas zamiifolia

pexels.com

Het is een van de populairste kamerplanten die je - bijna - kunt vergeten: hij overleeft zelfs op slecht verlichte plaatsen en kan lange tijd zonder water. Hij heeft een minimumtemperatuur nodig die nooit onder de 15° daalt, en als je hem op een lichte plaats of pal in de zon zet, moet hij net iets vaker water krijgen. In minder goed verlichte gebieden (maar niet in het donker,) kan hij in de winter wekenlang en in de zomer dagenlang zonder water. Je weet het juiste moment door een vinger in de grond te steken: als die droog is, is het tijd om een beetje water te geven.

Advertisement