De jadeboom: ontdek hoe je de 'geldplant' kunt reproduceren uit één enkel blad!

door Natasja

04 April 2022

De jadeboom: ontdek hoe je de 'geldplant' kunt reproduceren uit één enkel blad!
Advertisement

Een van de gemakkelijkste planten om te kweken, en populair als kamerplant, is de zogenaamde jadeboom, oftewel Crassula ovata. Hij wordt ook wel de "geldplant/-boom" genoemd omdat men gelooft dat hij geluk en voorspoed brengt. Dit is een wijdverbreid geloof in China en vervolgens in de rest van de wereld, hoewel Crassula ovata een vetplant is die inheems is in Afrika.

Hij heeft vlezige, jadekleurige bladeren (vandaar de andere algemene naam) die een enigszins ronde vorm hebben, die aan munten doet denken. Aangezien ze een geluksbrengend geschenk zijn voor elk huis, waarom zou je niet leren hoe je deze plant vermeerdert om veel verschillende exemplaren te krijgen? Alles wat je nodig hebt is een blaadje of een takje!

Advertisement

Via de bladeren

De methode van vermeerdering via het blad is dezelfde als voor verscheidene andere soorten vetplanten, zoals vele vetplanten. Alles wat gedaan moet worden is:

    1. Pluk de bladeren aan de basis en trek ze eraf met je handen of (om een ongelijkmatige snede te voorkomen) met een mes/schaar met scherpe, gesteriliseerde bladen.
    2. Laat de bladeren op een schaduwrijke, niet-vochtige plaats liggen, zodat de snede uitdroogt. Wacht drie dagen.
    3. Leg elk blad boven op de aarde die je hebt voorbereid in een kleine pot of bak van enkele centimeters diep. De pot/bak moet op een lichte plaats in huis worden gezet, maar niet in direct zonlicht.
    4. Geef vaak water, elke dag of om de dag, maar overdrijf niet met: de bladeren moeten worden besproeid en de grond eronder alleen bevochtigd.
    5. Wanneer je merkt dat er wortels omhoog komen, duw de wortels in de grond en houd het blad verticaal. De wortels kunnen er lang over doen om uit te komen, dus wees geduldig en laat de blaadjes niet rotten of uitdrogen.
    De grond moet die voor vetplanten zijn, d.w.z. gemengd met zand of perliet en met klei op de bodem, zodat hij goed draineert.

Advertisement

Sommige planten, zoals Crassula, kunnen ook sneller worden vermeerderd, oftewel door de stappen 2 tot en met 4 over te slaan, d.w.z. door de bladeren direct na het afknippen in de grond te steken. Of door alleen de stappen 3 en 4 over te slaan, dus door de snede te drogen en de bladeren vervolgens rechtstreeks in de grond te steken.

Via de takjes

Als je niet wilt wachten tot een enkel blad nieuwe knoppen produceert (dit doen ze meestal aan de basis, nadat ze goed wortel hebben geschoten), kun je de moederplant (wanneer deze goed ontwikkeld en groot is) vermeerderen door in plaats daarvan een takje er vanaf te nemen.

    1. Snij het takje met alle blaadjes aan de basis af, steeds met een scherp, gesteriliseerd mes.
    2. Als je er een hebt (het is raadzaam er een te kopen) dompel het takje dan in een beetje water en vervolgens in poedervormig bewortelingshormoon.
    3. Zet het takje in potgrond (altijd grond voor vetplanten)
    4. Sproei om de 3 à 4 dagen met water, maar zorg ervoor dat je niet overdrijft en de grond licht vochtig maar niet nat houdt.

Er zijn ook mensen die de takjes laten wortelen door ze voortdurend in water te houden, dat dan een paar keer per week wordt ververst totdat de wortels tevoorschijn komen, waarna ze de zaailing begraven.

Je kunt ook proberen hetzelfde te doen met de takjes als met de bladeren: laat de stek een paar dagen uitdrogen, leg het takje dan op de grond, maar niet erin, en besproei het regelmatig met water. Pas wanneer je merkt dat de wortels zijn uitgegroeid en er zich misschien zelfs bladknoppen aan het takje hebben gevormd, kun het het normaal begraven.

Heb je wel eens een Crassula ovata gekweekt?

Advertisement