Lavendel kweken is eenvoudig: volg deze trucs om mooie en geurige planten te krijgen!

door Natasja

09 April 2022

Lavendel kweken is eenvoudig: volg deze trucs om mooie en geurige planten te krijgen!
Advertisement

Een van de meest herkenbare en geliefde natuurlijke geuren ter wereld is ongetwijfeld de frisse en ontspannende geur van lavendel: deze plant van mediterrane oorsprong, die de vorm aanneemt van een ronde struik bestaande uit vele aren van meestal paarse of lila bloemen met groene of zilveren bladeren, is in vele streken van de planeet bekend en wordt daar ook geteeld.

De plant groeit snel en heeft niet al te veel verzorging nodig, en is bovendien een gulle plant: niet alleen wordt er een kostbare etherische olie met duizend voordelen uit gewonnen, maar de takjes, bladeren en bloemen kunnen op allerlei manieren worden gebruikt, van fytotherapie tot handgemaakte decoraties. Bovendien behoren lavendelplanten tot de meest geliefde bij bestuivende insecten, zodat het planten ervan in de tuin of op het balkon ook een belangrijk gebaar voor het milieu is. Lees verder voor belangrijke tips over hoe je hem het beste kunt kweken.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

  • Klimaat en blootstelling: ze houden van de zon en kunnen ook korte tijd droogte verdragen. Ze geven de voorkeur aan luchtige buitenruimten, maar wat de temperatuur betreft, moet je ervoor zorgen dat ze het in de winter niet te koud hebben. In dat geval is het beter beschutte plaatsen te kiezen of te mulchen en te beschermen met doeken. In gebieden met koude winters kies de meest winterharde soorten en een zo zuidelijk mogelijke plaats om van meer lichturen te genieten.
  • Grond: lavendel is niet kieskeurig en groeit goed in arme of slechts matig vruchtbare grond. De beste samenstelling is echter kalkhoudende en lichtzure grond. In ieder geval moet de grond (en ook de potgrond in de potten) goed losgemaakt worden en voor een uitstekende waterafvoer zorgen.
  • Water geven: ze zijn bang voor waterretentie, dus is het beter zuinig te zijn dan de planten te vaak water te geven. Als het in de zomer niet regent, is het raadzaam een- of tweemaal per week water te geven; in het algemeen wordt in het voorjaar en de herfst minder water gegeven. Geef in de winter dus alleen de planten in potten water, vooral daar waar het regenwater er niet bij kan, en altijd pas als de grond uitdroogt.
  • Snoeien: het is belangrijk om de plant één keer per jaar te snoeien, nadat de bloei is uitgebloeid. Over het algemeen moet tussen eind augustus en het begin van de herfst (afhankelijk van de plant) elke tak met ongeveer een derde worden ingekort, zonder het houtige deel af te knippen, anders is het bijna zeker dat hij dood gaat. De takjes kunnen vervolgens in nieuwe potten worden geworteld, aangezien de plant zich gemakkelijk vermeerdert door stekken.

Heb je wel eens lavendel gekweekt?

Advertisement