Is de siliconen afdichting in de spoelbak zwart van de schimmel? Verwijder het met eenvoudige methodes

door Natasja

10 April 2022

Is de siliconen afdichting in de spoelbak zwart van de schimmel? Verwijder het met eenvoudige methodes
Advertisement

Soms wordt de spoelbak afgedicht met een siliconen afdichting: bij sommige modellen wordt siliconenkit gebruikt in de spleet tussen de rand van de spoelbak en het blad van het meubel waarin hij is geplaatst, om een waterdichte voeg te maken, zodat er geen water onderdoor kan lopen.

Dit kan later zijn gedaan bij oudere, meer rustieke gootstenen waar het inbouwsysteem niet voldoende is, maar in elk geval waar een siliconenvoeg rond de spoelbak is aangebracht, kan deze na verloop van tijd gemakkelijk donker worden. Dit is te wijten aan de vorming van schimmels en zwammen, die goed gedijen in vochtige omstandigheden, zoals rond spoelbakken in keukens en badkamers. Lees verder om te weten te komen hoe u dit probleem kunt tegengaan.

Advertisement
Creativo

Creativo

Wanneer de situatie ernstig genoeg is, is het raadzaam direct bleekmiddel te gebruiken. Ook andere stoffen kunnen schimmel bestrijden, maar voor een doeltreffende en snelle werking is dit de stof die het best werkt. Zorg dus voor het volgende:

  • Rubber handschoenen
  • Zeer warm water
  • Bleekmiddel
  • Een spons
  • Afwasmiddel

    1. Vul de teil met zeer heet water
    2. Voeg een beetje bleekmiddel toe (denk aan niet meer dan een half glas)
    3. Giet er een paar druppels afwasmiddel in en roer met een stuk hout (of iets wat je weg kunt gooien)
    4. Wrijf met een spons (of ook een poetsdoek) het mengsel op de siliconen.
    5. Laat het 30-60 minuten inwerken en spoel het daarna grondig uit.

Zorg ervoor dat je de ruimte goed ventileert terwijl je met het bleekmiddel werkt en probeer je neus en mond te beschermen tegen het inademen ervan. Als je merkt dat er donker vuil achterblijft, herhaal het proces wanneer dat kan. Als de situatie te ernstig is, verwijder de siliconen volledig en maak vervolgens in iedergeval de randen van de spoelbak en de meubels schoon die in contact zijn geweest met de beschimmelde siliconen op dezelfde manier. Als alles droog is, kun je nieuwe siliconen aanbrengen.

Als je echter denkt dat een iets minder agressieve en zeker meer milieuvriendelijke methode zou kunnen werken, dan kunt je als alternatief proberen gebruik te maken van:

  • Baking soda en waterstofperoxide: vul een sprayflacon met een kopje waterstofperoxide en twee eetlepels baking soda, en als je wilt kun je ook een paar druppels tea tree etherische olie toevoegen, en spuit dan op de siliconen. Laat minstens 10 minuten intrekken en schrob dan met een tandenborstel. Goed afspoelen en drogen.
  • Citroensap en baking soda: giet eerst de baking soda op de te reinigen plek en besproei die vervolgens met warm water. Terwijl je het een paar minuten laat staan, vul je een sprayflacon met water, het sap van een citroen en een theelepel baking soda. Goed schudden en op de vlek spuiten, schrobben met een spons of tandenborstel, vervolgens afspoelen en drogen. Als alternatief voor citroensap kun je ook witte azijn gebruiken.
  • Citroenzuur: giet 150 gram citroenzuur in een sprayflacon van 1 liter en vul de rest met heet water om het op te lossen. Vervolgens moet je het mengsel gebruiken en het 15 minuten of langer laten inwerken alvorens het af te spoelen en te drogen.

Advertisement