Heb je toevallig WD-40 in huis? Ontdek op hoeveel manieren je het kunt gebruiken bij de dagelijkse huishoudelijke klusjes!

door Natasja

02 April 2022

Heb je toevallig WD-40 in huis? Ontdek op hoeveel manieren je het kunt gebruiken bij de dagelijkse huishoudelijke klusjes!
Advertisement

Iedereen die zich een beetje met DIY bezighoudt, is waarschijnlijk bekend met WD-40, al is het maar de naam. WD-40 is de naam van een smeer- en kruipmiddel dat oorspronkelijk werd gebruikt voor de reparatie van motoren en altijd is gebruikt voor een breed scala van onderhoudswerkzaamheden.

Gezien de samenstelling en het gemak van de spray zelf, kan het ook voor diverse andere taken worden gebruikt: het werkt tegen roest, beschermt tegen vochtigheid, lost moeilijke vettige vlekken op (teer, lijm en meer). Je hoeft dus niet aan motoren te sleutelen om het potentieel ervan ten volle te benutten: het is een veelzijdige bondgenoot die je voor heel veel dagelijkse klusjes klaar kunt houden, en we zullen er hieronder een paar opnoemen.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Om moeilijke vlekken zoals lippenstift, koffie, thee, inkt of saus te verwijderen: het product op de vlekken verstuiven, twintig minuten laten inwerken en vervolgens grondig afspoelen met lauw water. Was het kledingstuk vervolgens met de hand (of iig alleen) met normale waszeep.
  • Sommige mensen gebruiken het ook op een soortgelijke manier voor moeilijke vlekken op tapijten, zoals die veroorzaakt door gemorste wijn.
Advertisement
  • Etiketten en stickers verwijderen: of het nu gaat om potten of glazen flessen, of zelfs de carrosserie van de auto, een beetje WD-40 lost de lijm volledig op en help je de stickers gemakkelijk te verwijderen.
  • Voorkom beslaan van spiegels: door een kleine hoeveelheid op een doek te spuiten wordt een laag op de spiegel aangebracht die condensatie voorkomt, zodat de spiegel niet beslaat.
  • Het kan ook sporen van kalkaanslag van glas verwijderen, zoals in de douchecabine: reinig het glas met een beetje WD-40, laat het even inwerken (ook om de dampen niet in te ademen) en veeg het vervolgens af met een doek, spoel het af en droog het goed af.
  • Als je sneeuw moet scheppen, spuit er dan een beetje WD-40 op, zodat de sneeuw niet aan de schep zelf blijft kleven en het gemakkelijker gaat.
Autocare Norge/YouTube

Autocare Norge/YouTube

  • Kauwgom uit textiel verwijderen: als alle andere gebruikelijke middelen falen, spuit dan een beetje WD-40 alleen op de kauwgom, laat het even zitten en je kunt het dan gemakkelijk verwijderen.
  • Waterdicht maken van schoenen: heb je linnen schoenen die je waterdicht wilt maken? Vul ze met krantenpapier, spuit vervolgens WD-40 over de hele bovenkant en laat het drogen. Als ze droog zijn, verwijder dan het papier en ze zullen klaar zijn!

Heb je wel eens WD-40 gebruikt in soortgelijke gevallen of ken je andere toepassingen?

Advertisement