Wil je je sansevieria vermeerderen? Je kunt dit gemakkelijk op 3 manieren doen

door Natasja

01 April 2022

Wil je je sansevieria vermeerderen? Je kunt dit gemakkelijk op 3 manieren doen
Advertisement

Een van de meest populaire planten in huizen over de hele wereld is ongetwijfeld de sansevieria. Deze naam wordt eigenlijk gebruikt voor vele verschillende soorten, waarvan er een bijzonder populair is - de geelgerande Sansevieria trifasciata.

De reden voor dit succes ligt in twee belangrijke factoren: het zijn zeer ongewoon gevormde planten, bestaande uit dikke, leerachtige, groene bladeren met donkere, zeer spitse nerven (de gebruikelijke namen zijn ook "schoonmoedertong" en "slangenplant"); en bovenal zijn ze zeer gemakkelijk te kweken, omdat ze zo weinig water nodig hebben dat je ze in de winter bijna voor lange perioden kunt vergeten, en ook wat temperatuur en blootstelling betreft, kunnen ze overleven op licht beschaduwde plaatsen.

Een andere nuttige eigenschap van deze planten is dat je gemakkelijk meer planten kunt kweken uit één plant, wat je op een van de volgende drie manieren kunt doen.

Advertisement
Creativo, Pexels

Creativo, Pexels

Eerste methode: door de krop te verdelen

Als de plant erg groot is, verdient het de voorkeur de kluit wortels te verdelen met de plant erboven.

    1. Haal de plant uit de pot
    2. Gebruik een scherp mes of een tuinschaar met gesteriliseerde bladen en snij een deel van de wortels weg en schei het van de rest van de kluwen.
    3. Maak met je handen dit afgesneden deel los van de rest van de kluwen en neem daarbij de bladeren die er onmiddellijk boven groeien (minstens 3) mee.
    4. Plant het aldus verkregen deel in een aparte pot, waarin je op de bodem een beetje geëxpandeerde klei hebt gedaan en vervolgens goed gedraineerde, losse grond.
    5. Geef onmiddellijk water en ga verder met de verzorging van de plant zoals je altijd voor de oorspronkelijke plant hebt gedaan.

Door stekken van bladeren in de grond

    1. Neem een blad van de plant en knip het aan de voet af met een mes of een schaar met scherpe, gesteriliseerde (alcohol of vlam) bladen.
    2. Verdeel dat blad in verschillende delen van minstens 5 centimeter lang. Het is van essentieel belang dat je de richting van het blad onthoudt: dat wil zeggen, welke kant van het segment dat je hebt uitgesneden naar de basis wijst en welke naar de top. Je kunt bijvoorbeeld een "v"-snede maken aan de kant die naar de basis wijst.
    3. Doop de onderste snede van elk stuk in een beetje poedervormig bewortelingshormoon (je kunt dit ook online kopen) en steek het direct in de juiste potgrond, zodat het blad een centimeter of twee zakt.
    4. Zet de pot met de bladstukjes op een zonnige plaats en houd de grond slechts licht vochtig en nooit te nat. Zorg ervoor dat de stukjes blad altijd in de grond blijven.

Voor bladstekken in water

    1. Steriliseer het mes of de schaar goed en knip het blad af zoals in het vorige geval.
    2. Was en steriliseer ook de glazen pot waarin je het blad gaat wortelen. Je kunt ook een beetje waterstofperoxide gebruiken, het belangrijkste is dat je het daarna goed afspoelt en droogt voordat je het gebruikt.
    3. Het is het beste om de bladeren onmiddellijk na het water geven van de plant af te knippen, zodat de snede op de plant de tijd heeft om te "genezen" voordat deze in contact komt met meer water.
    4. Doe de bladeren in het glas/potje dat je met een derde of de helft water hebt gevuld.
    5. Het is van essentieel belang eraan te denken het water om de twee dagen te verversen.
    6. Elk blad zou binnen veertien dagen wortels uit de stek moeten voortbrengen, en na twee maanden zullen de wortels voldoende ontwikkeld zijn om het geheel in de grond te stoppen. Er kan zelfs al een klein plantje uit de basis van het blad zijn gekiemd.

Succes!

Advertisement