Verwijder vlekken op witte muren met de wonderspons en andere DIY middelen

door Natasja

04 April 2022

Verwijder vlekken op witte muren met de wonderspons en andere DIY middelen
Advertisement

Witte muren komen het meeste voor in woningen, en met goede reden: ze versterken de helderheid van kamers, laten je toe je te concentreren op de vormen van elke kamer en worden een echte doek waarop alle meubels, met inbegrip van decoraties en accessoires, met veel meer contrast naar voren komen. Ze hebben echter één groot nadeel: ze moeten van tijd tot tijd worden schoongemaakt om hun sneeuwwitte uiterlijk te bewaren, want zelfs de geringste vlek of kring wordt onmiddellijk zeer duidelijk.

Een handig middel om de donkere vlekken die je op muren kunt aantreffen letterlijk uit te wissen, is de wonderspons, die heel gemakkelijk in het gebruik is en van pas komt om snel de meest opvallende vlekken te verwijderen. Er zijn ook andere methoden die kunnen worden gebruikt, waarvan er hieronder enkele worden voorgesteld.

Advertisement
Video via @lacasadimattia/TikTok

Video via @lacasadimattia/TikTok

De wonderspons is gemaakt van melamine schuim, en om het te gebruiken wrijf je er niet gewoon mee over de muur, maar moet je het in water laten weken en vervolgens goed uitwringen zodat het niet druipt. Vervolgens kun je het als een gewone spons op de muur gebruiken.

Zoals je duidelijk kunt zien in deze TikTok video https://www.tiktok.com/@lacasadimattia/video/7054161124106734853 van het @lacasadimattia account, slaagt de spons er in om zich te ontdoen van die donkere vlekken en kringen die zich onvermijdelijk op de muren van het huis vormen. In de video zie je ook dat, om de klus helemaal te klaren, het raadzaam is de resten af te vegen met een zachte, licht vochtige doek.

Als je geen wonderspons hebt of andere methodes wilt proberen, kun je kiezen tussen:

  • Een teil met heet water en Marseillezeep of zwarte zeep (ook wel Afrikaanse zeep genoemd), waarin je een spons of doek doopt, en die je na het uitwringen over de muur veegt om deze schoon te maken. Gebruik dit op muren geverfd met acrylverf of afwasbaar behang.
  • Witte azijn voor de meest voor de hand liggende vlekken en vlekken, uitwrijven met een zachte doek.
  • Als de vlek schimmel is, kan hij met bleekmiddel worden behandeld. Bescherm altijd je handen en ademhalingswegen, en verlucht de ruimte tijdens en na het schoonmaken. Verdun 50 ml bleekmiddel in een liter water en spuit dit op de vlekken, spoel het na een uur grondig af. Een nuttig maar minder agressief alternatief is waterstofperoxide, dat sporen doodt. Het kan echter zijn dat je het verschillende keren moet gebruiken en het langer moet laten zitten.

Hoe maak jij het liefst de muren van je huis schoon?

Advertisement