Wat zijn de vuilste voorwerpen in huis die je vergeet schoon te maken?

door Natasja

09 April 2022

Wat zijn de vuilste voorwerpen in huis die je vergeet schoon te maken?
Advertisement

Van de verschillende oppervlakken in de badkamer tot die in de keuken, en niet te vergeten de vloeren en ramen: je houdt al deze ruimtes elke week schoon, en sommige zelfs dagelijks of bijna. Maar er zijn ook een aantal voorwerpen die je dagelijks gebruikt en toch niet tot je gewone schoonmaakroutine rekent, en misschien zelfs niet tot de meer occasionele schoonmaakroutine.

Toch zijn ook deze voorwerpen een broedplaats voor ziektekiemen en bacteriën, of kunnen ze schimmel en schadelijke stoffen bevatten. Laten we eens kijken welke dat zijn.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • De afdichting van de deur van de wasmachine: bij elke wasbeurt komt het vuil van het wasgoed niet alleen in het filter terecht, maar ook in de rubberen plooien van de afdichting van de deur. Stilstaand water en het feit dat het een afgesloten, geïsoleerde ruimte is, creëren daar ideale omstandigheden voor de groei van schimmel. Vergeet dus niet ook die plek schoon te maken, eventueel met een DIY spray van water vermengd met azijn of baking soda, of waterstofperoxide en citroensap, of zelfs een klein beetje bleekmiddel. Spuit het in de afdichting, de trommel en het wasmiddelbakje, verwijder het vervolgens met een natte doek en droog het goed af.
  • Tandenborstelhouders: deze houders komen in contact met het water dat uit de tandenborstels zelf loopt, en met de vochtigheid in de badkamer, en worden gemakkelijk een broedplaats voor schimmels, die dan snel in contact komen met je lichaam. Vergeet daarom niet om de tandenborstelhouders een paar keer per week schoon te maken met warm water en een desinfecterende zeep, of ook met waterstofperoxide. Je kunt de houder ook in de vaatwasser doen!
Advertisement
piqsels.com

piqsels.com

  • Handdoekhouders: net als andere oppervlakken in de badkamer komen handdoekhouders altijd in contact met lucht en vochtige voorwerpen, en ook stof. Maar omdat niet iedereen eraan denkt om ze regelmatig schoon te maken, worden ze na verloop van tijd een van de vuilste en meest onhygiënische voorwerpen in huis. Afhankelijk van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt, kan je het ontsmetten met geschikte zepen of waterstofperoxide.
  • Knoppen, hendels en schakelaars: je raakt ze elke dag aan en ze zijn een broedplaats voor ziektekiemen en bacteriën. Maak ze dus schoon met desinfecterende producten of, nog beter, met 60-70% alcohol. Let er bij schakelaars altijd op er geen vloeibare producten op te spuiten, maar maak de doek vochtig en ga er dan voorzichtig mee over de schakelaar, zodat er geen water of vocht in de tussenruimten kan binnendringen.
Creativo

Creativo

Afstandsbedieningen: televisies, stereo's en al het andere dat met een afstandsbediening wordt bediend, wordt eigenlijk wel elke dag gebruikt, en misschien wel door verschillende mensen. Ze moeten worden ontdaan van vingervet en vuil tussen de knoppen en gedesinfecteerd. Ook in dit geval kun je het beste producten met 60 of 70% alcohol gebruiken, bij voorkeur gespoten op het doekje dat je vervolgens over de afstandsbediening zelf wrijft, om beschadiging te voorkomen.

Succes!

Advertisement