10 geweldige ideeën om de ruimte onder de trap om te toveren in een elegante wijnkelder

door Natasja

16 April 2022

10 geweldige ideeën om de ruimte onder de trap om te toveren in een elegante wijnkelder
Advertisement

Er zijn veel ideeën voor het inrichten van de ruimte onder de trap: het kan worden gebruikt als een opbergruimte, kasten, zelfs studiehoeken, badkamers, een "kamer" voor honden, mini-woonkamers en nog veel meer. Zelden denkt men er echter aan om deze vaak krappe en onleefbare ruimtes om te bouwen tot wijnkelder.

Als ze echter op de juiste manier worden uitgerust, worden ze een echt waardevol element, onweerstaanbaar voor al wie een echte wijnkenner is. Door deze "moeilijke" ruimtes te vullen met rekken waarin flessen kunnen worden opgeborgen, kan men ze beter benutten dan met microkamers of voorraadkamers, en dan is het zien van de wijnverzameling door de deur of de glazen wanden een stijlvolle verrassing voor de inrichting. Laat je inspireren door de onderstaande ideeën.

Advertisement

De planken en rekken voor de flessen kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt, zoals beton of metaal, maar de voorkeur gaat altijd uit naar hout. Wij bevelen in het bijzonder dennen- of kastanjehout aan, omdat dit de handhaving van het juiste vochtigheidsniveau garandeert.

Metaal daarentegen warmt gemakkelijk op, en hitte is de vijand van wijn bewaren.

Advertisement

De wijnkelders hoeven niet zo groot te zijn dat je er rechtop in kunt lopen, als je maar comfortabel bij elke fles kunt en er zo nodig voldoende verlichting is om te zien welke wijn je moet kiezen.

Bij meer ambitieuze projecten kunnen geklimatiseerde omgevingen worden gecreëerd. In feite is het raadzaam om voor de opslag van wijn een grotendeels stabiele temperatuur aan te houden, zonder grote temperatuurschommelingen. De temperatuur mag niet onder de 10 graden zakken of boven de 22 graden komen.

Deze geïsoleerde en geklimatiseerde omgevingen hebben ook een gecontroleerde vochtigheidsgraad. Als de lucht te droog is, kan de wijn bederven. Overmatige vochtigheid daarentegen levert niet zoveel problemen op, behalve bij de etiketten. De aanbevolen vochtigheidsgraad ligt over het algemeen tussen 60 en 80%.

Deze wijnkelders zijn vaak spectaculair verlicht, maar pas op: als het licht sterk is, kan het ook de wijn bederven (omdat het warmte produceert). Vermijd spots die dicht bij de flessen worden geplaatst en die het licht op de flessen richten.

Advertisement

Als de trap steil is, is de ruimte onder de trap hoog en kun je dus echte ruimten waar je kunt staan, creëren. Daar kun je je ook uitleven met de toegangsdeur.

... Het zal meer of minder modern zijn, afhankelijk van de inrichting van het huis.

Advertisement

De wijnkelders die je van alle kanten kunt zien dankzij de grote glazen ramen zijn ook prachtig.

Advertisement

En je zou eventueel de trapprofielen naar beneden kunnen projecteren met glazen wanden, ook wanneer de trap erboven op zichzelf geen ruimte onder de trap zou vormen.

Zou je het leuk vinden om een wijnkelder in huis te hebben?

Advertisement